Oproštaj od Mekejna uz Bajdenove suze i Sinatru (foto)

© AP Photo / Jae C. HongDžo Bajden na komemoraciji Džona Mekejna
Džo Bajden na komemoraciji Džona Mekejna - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Feniksu je održana komemoracija republikanskom senatoru iz Arizone Džonu Mekejnu, koji je preminuo u subotu u 81. godini od tumora na mozgu.
Američki senator Džon Mekejn tokom konferencije za medije u Kabulu - Sputnik Srbija
Mekejnovoj sahrani će prisustvovati njegova 106-godišnja majka

Komemoraciji u baptističkoj crkvi prisustvovalo je 3.500 ljudi, među kojima članovi porodice, saradnici, političari, kao i građani Arizone koje je u Senatu zastupao više od tri decenije. 

Bivši potpredsednik SAD, demokrata Džo Bajden se od republikanca Mekejna oprostio rečima da ga je smatrao bratom sa kojim je imao puno „porodičnih svađa“. Bajden se tokom govora rasplakao.

Prema njegovim rečima, Mekejn je bio otelotvorenje osnovnih vrednosti kao što su pravičnost, iskrenost i poštovanje i borio se za građane među političarima čak iako se nisu slagali o tim pitanjima.

© AP Photo / Ross D. FranklinKovčeg s telom Džona Mekejna
Kovčeg s telom Džona Mekejna - Sputnik Srbija
Kovčeg s telom Džona Mekejna

Komemorativna služba je završena zvucima pesme Frenka Sinatre „Moj put“ (My Way), prenosi AP.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Mekejna je zatim vojnim avionom krenuo za Vašington gde će biti izložen u zgradi Kongresa u petak, a u subotu će biti održana služba u Nacionalnoj katedrali u američkoj prestonici. 

Senator Mekejn će biti sahranjen u Američkoj mornaričkoj akademiji u Anapolisu, u državi Merilend.

Britanska kraljevska porodica na venčanju princa Harija. - Sputnik Srbija
Kume, izgore ti država! Moje saučešće...

Mekejn je u svom političkom testamentu zatražio da mu na sahrani govore bivši američki predsednici Barak Obama i Džordž Buš Mlađi, ali je i poručio da ne želi prisustvo aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa.

Netrpeljivost između Mekejna i Trampa počelo je tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. godine kada je senator tvrdio da Tramp nije kadar za najvišu funkciju u SAD. 

Potom je, ipak, podržao Trampovu nominaciju unutar partije, ali je podršku kasnije povukao. Tokom Trampovog mandata, Mekejn je često iskazivao neslaganje sa politikom Bele kuće.

Na komemoraciju nije pozvana ni Sara Pejlin, bivša guvernerka sa Aljaske, koja je kada se on kandidovao na predsedničkim izborima 2008. godine bila njegov kandidat za potpredsednika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala