„Fejsbuk“ uklonio stranice „povezane sa Rusijom i Iranom“

CC0 / / Društvene mreže
Društvene mreže - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Fejsbuk“ je uklonila jedan broj stranica i grupa sa svoje društvene mreže, kao i na servisu „Instagram“, objašnjavajući svoje postupke činjenicom da su sa tih naloga ostvarivale „zajedničke sumnjive radnje“, pri čemu je „deo ovih aktivnosti poticao iz Irana, a deo iz Rusije“.
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Senat nema dokaza o zaveri Trampa i Rusije

Kompanija navodi da „iranski“ i „ruski“ nalozi nisu bili povezani, ali da su „koristili sličnu taktiku, stvarajući mrežu naloga, koji bi dovodili druge u zabludu o tome ko su oni i šta rade“.

Uklonjeno je 652 „iranska“ naloga, koji su bili usmereni na javnost na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi, Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

„Uklonili smo stranice, grupe i naloge koji bi mogli biti povezani sa izvorima koje je američka Vlada ranije definisala kao ruske vojne obaveštajne službe, što nema veze sa aktivnostima koje smo pronašli u Iranu“, dodala je kompanija.

Logo društvene mreže Fejsbuk - Sputnik Srbija
„Fejsbuk“ i „Tviter“: Pojačavamo odbranu od napada na „našu demokratiju“

Istovremeno, „Fejsbuk“ je saopštio da nije pronašao nove naloge i stranice povezane sa Rusijom, a koji su bili predviđeni za javnost u SAD.

Sa svoje strane, druga američka kompanija „Tviter“ izjavila je da je uklonila 284 naloga, od kojih je veliki deo bio iz Irana, jer su se „bavili koordinisanim manipulacijama“.

Ranije su američki mediji optužili Rusiju da podržava Donalda Trampa na američkim izborima putem društvenih mreža, ali nisu pružili dokaze. Optužbe su se posebno ticale „Agencije za proučavanje interneta“ iz Sankt Peterburga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala