Zemun ima „autorska prava“ u stvaranju cionizma

© Tanjug / Rade PrelićPredsednik Izraela Ruven Rivlin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Izraela Ruven Rivlin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako je Teodor Hercl rekao da je u Bazelu ustanovio jevrejsku državu, onda su ovde u Zemunu „posađene prve mladice“ države Izrael, rekao je danas predsednik Izraela Ruven Rivlin na ceremoniji otkrivanja table sa imenom Hercla, po kojem će se zvati jedna ulica u Zemunu.
Predsednik Izraela Ruven Rivlin i predsednik Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Srbija i Izrael se suočavaju sa potrebom da zaštite svoju nezavisnost

„Zemun ima ’autorska prava‘ u stvaranju cionizma“, podvukao je Rivlin, koji se okupljenima obratio na hebrejskom jeziku u čast, kako je rekao, svih Jevreja koji su prisustvovali događaju.

Rivlin je naglasio da se danas, imenujući jednu ulicu Herclovim imenom, učvršćuje duboka veza između Zemuna i Jerusalima, između Srbije i Izraela.

Kako je rekao, biti danas u Zemunu, za njega, kao Jevrejina, predstavlja veliku čast.

„Izuzetna je čast biti ovde kao predsednik Izraela — zemlje koja je kao vizija postojala u srcima i dušama ljudi, koji su postavili temelje cionističkog pokreta mnogo godina pre nego što je država formalno uspostavljena“, istakao je Rivlin.

Podsetio je na rabina Jehudu Alkalaja, jednog od preteče cionizma, koji je bio glavni rabin Zemuna, opisavši ga kao čoveka vere i čoveka od akcije.

„Kada je Alkalaj sanjao o povratku jevrejskog naroda u svoju otadžbinu, sanjao je i ostvarenje sopstvenog sna. Imao je realističan politički plan o uspostavljanju suverene domovine na tlu Izraela. Srbija je bila jedna od prvih država koja je priznala Balfurovu deklaraciju 1917. godine“, podvukao je Rivlin.

Izraelski predsednik Kolindi u Jasenovcu: Suočite se s prošlošću

Kako je rekao, Alkalaj je svoj plan zapisao u knjizi „Božja sudbina“, a od svih Alkalajevih učenika, jedan mu je posebno pomogao u štampanju i objavljivanju knjige — Jakov Hercl.

Mnogo godina kasnije, Jakov je dobio sina — Benjamina Zeeva Teodora Hercla, koji je u jevrejskoj, cionističkoj i izraelskoj istoriji upisan kao vizionar države Izrael i njen tvorac, naveo je predsednik Izraela.

„I ovim činom, svakom detetu želimo da pokažemo da se snovi ostvaruju i da svaki čovek može da postane neko ko će promeniti svet. Ako nešto želiš, onda to više nije san“, napisao je Hercl u knjizi „Stara zemlja, nova zemlja“, dodajući: „A ako ne želiš, onda san ostaje samo san“, naveo je Rivlin.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala