Srbija i Izrael se suočavaju sa potrebom da zaštite svoju nezavisnost

© AP Photo / Darko VojinovicPredsednik Izraela Ruven Rivlin i predsednik Aleksandar Vučić
Predsednik Izraela Ruven Rivlin i predsednik Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija nikako i ni na koji način neće zaboraviti stravična stradanja, strašne zločine i genocid koji je počinjen nad srpskim i jevrejskim narodom u NDH tokom Drugog svetskog rata, poručivši da neće dozvoliti da neko smanjuje broj srpskih žrtava i manipuliše time.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon razgovora sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, kazao da Srbije poštuje sve žrtve i nikada nije zaboravila, to jest uvek prilikom obeležavanja stradanja, govorila je ne samo o srpskim, već i jevrejskim i drugim žrtvama.

„Nećemo dozvoliti da neko smanjuje broj srpskih žrtava, da se ne pomenu žrtve čiji broj se broji u stotinama hiljada. Mi to nećemo dozvoliti i držaćemo se istorije“, podvukao je on.

Kazao je da je Rivlinu preneo da ono što neki slave kao najveću pobedu mi doživljavamo kao najveću nesreću za naš narod — Oluja.

Efraim Zuruf - Sputnik Srbija
Zurof: Masakr u Srebrenici nije genocid

„Dok se neki raduju 4. avgusta, neki tuguju. Upoznao sam predsednika Rivlina sa činjenicom da se radi o najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata“, objasnio je Vučić.

Preneo je da je započeo razgovore sa predsednikom Izraela o Starom sajmištu, gde mislimo da formiramo nešto što bi bio naš Jad Vašem, iako je on jedinstven, a u kojem bismo govorili o srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama.

Zahvalio se Rivlinu na važnim rečima koje je izgovorio juče u Jasenovcu.

Podsetio je da je ovo prva zvanična poseta predsednika države Izrael Srbiji, dodajući da je ponosan na činjenicu što je imao čast da ugosti visokog gosta.

Izrazio je nadu da će predsednik Izraela i premijer ubuduće češće dolaziti u našu zemlju.

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri, a odnosi srpskog i jevrejskog naroda na još višem i boljem nivou.

„Srbi i Jevreji su zajednički prošli kroz mnogo muka i stradanja tokom Prvog i Drugog svetskog rata posebno. Uvek smo znali da poštujemo jedne druge i žrtve oba naroda. Gotovo da ne postoji antisemitizam u Srbiji i u Srbiji nikada neće postojati fašizam, neonacizam, i neofašizam. To možete da vidite u svim gradovima širom Srbije, na licima ljudi, na našim ulicama“, naglasio je on.

Istakao je da je zahvalan Izraelu što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i poručio da će Srbija uvek podržavati postojanje i opstanak države Izrael i gajiti prijateljske odnose prema izraelskoj državi i narodu.

Vučić je objasnio da je tokom sastanka bilo reči o bilateralnim i ekonomskim odnosima koji su dobri. Naveo je da je moguća veća trgovinska razmena i podsetio da veliki broj izraelskih kompanija posluje u Srbiji i smatra da je Srbija dobro mesto za investiranje.

„Želimo još veći broj firmi, bolju i uspešniju saradnju između dve zemlje, uvereni smo da možemo da pristupimo hrabrijem pozivu izraelskom turistima da dolaze u Srbiju i našim turistima da odlaze u Izrael u što većem broju“, rekao je Vučić.

Prijateljstvo koje seže daleko u prošlost

Ruven Rivlin je rekao da se i Srbija i Izrael suočavaju sa potrebom da zaštite svoju nezavisnost.

Podseća da je prošle godine obeleženo 25 godina otkako su obnovljeni diplomatski odnosi, ali da prijateljstvo seže mnogo dalje u prošlost.

„Ponosan sam što sam prvi izraelski predsednik u Srbiji i bio bih počastvovan da vas ugostim u Jerusalimu“, rekao je Rivlin zahvaljujući Vučiću na dobrodošlici.

Ukazao je da je Izrael danas snažna ekonomija i da je postala ekspert u raznim oblastima, od infrastrukture, preko poljoprivrede i energetike do kibernetike.

„Uz uspeh ide i odgovornost. Ponosni smo na veliki broj izraelskih investicija u Srbiji. Naša je želja da budemo pravi partner onima koji žele zajedno da napreduju. Bio bih zadovoljan da vidim kako jačamo saradnju. Složili smo se da se oformi zajednička ekonomska komisija i da potpišemo sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u što skorijoj budućnosti“, naveo je Rivlin.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala