Rusija želi proveru rezultata ekspertize o Solsberiju i Ejmsberiju

© Sputnik / Džastin Griffits-Uillьяms / Uđi u bazu fotografijaPolicija okružuje kuću žrtve trovanja u Ejmsberiju
Policija okružuje kuću žrtve trovanja u Ejmsberiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija želi da proveri rezultate analiza britanskih stručnjaka u slučajevima trovanja u Solsberiju i Ejmsberiju, izjavio je ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko.
Forenzički istražitelji u zaštitnim odelima prikupljaju uzorke na mestu trovanja dvoje britanskih državljana u Ejmsberiju - Sputnik Srbija
Stručnjaci prikupili uzorke supstance kojom su otrovani Britanci u Ejmsberiju

„Želimo da dobijemo mogućnost da proverimo rezultate analiza koje su izveli britanski specijalisti, jer do danas niko u svetu nema nijednu zvaničnu informaciju o onome što se dogodilo u Velikoj Britaniji“, naglasio je Jakovenko.

Incident u Solsberiju

U britanskom gradu Solsberiju 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija, što je izazvalo veliki međunarodni skandal. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A-234 umešana Rusija, što Moskva kategorički negira.

Ruska strana je više puta zatražila da joj se dozvoli pristup istrazi i otrovanim građanima. Britanske vlasti su ignorisale sve zahteve.

Bivši britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson je, optužujući Rusiju, proglasio „dokaze“ o njenoj krivici „zapanjujućim“. Međutim, optužbe su se pokazale neistinitim: direktor tajne laboratorije britanskog Ministarstva odbrane izjavio je da stručnjaci nisu uspeli da utvrde poreklo supstance kojom su, kako tvrdi britanska strana, otrovani Skripaljevi.

Pripadnik policije stoji ispred crkve u Ejmsberiju koji je okružila policija nakon što su dve osobe hospitalizovane posle trovanja supstancom A234 („novičok“) - Sputnik Srbija
Skotland jard: Pronađeno 400 predmeta u istrazi trovanja u Ejmsberiju

Sredinom maja bivši agent GRU je otpušten iz bolnice, a njegova ćerka izašla je iz bolnice još sredinom aprila.

Incident u Ejmsberiju

Početkom jula su u drugom britanskom gradu — Ejmsberiju — hospitalizovane dve osobe nakon „izlaganja nepoznatoj supstanci“. Jedna od žrtava je umrla, a muškarac je došao svesti.

Skotland jard je saopštio da su oni otrovani istom supstancom kao i bivši Skripaljevi. Zasad nema nikakvih dokaza. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala