Krah Euleksa na Kosovu: Veze politike i kriminala i nemoć, zašto nije bilo hapšenja

© AP Photo / Visar KryeziuEuleks policija na Kosovu
Euleks policija na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Opšta slika u radu Euleksa je — sistematski neuspeh, izjavio je Andrea Lorenco Kapusela, koji je na Kosovu radio kao šef međunarodne kontrole.

On je u intervjuu za nemački Radio „Dojče vele“ ukazao da je EU izdvojila milijardu i po dolara za Euleks, najveću civilnu misiju koju je EU ikada organizovala, koji je imao tri puta više osoblja nego bilo koja druga misija.

Euleks policija na Kosovu - Sputnik Srbija
Šefica Euleksa: Naš najveći uspeh je što se gasimo

„Euleks je bio zastava spoljne evropske politike. Ali iako je Kosovo dobilo pomoć od jedne veoma važne misije evropske spoljne politike na polju uspostavljanja pravne države, i kontrole nad korupcijom, danas je stanje, 10 godina kasnije, gore nego u ostalim balkanskim državama, koje nisu imale takvu pomoć. Ovo je najbolji pokazatelj neuspeha“, ocenio je Kapusela.

On se pritom pozvao na dva indikatora, među onima koje je objavila Svetska banka — kvalitet pravne države i kontrola korupcije.

„Ako se pogledaju za prve godine, kako je išao Euleks na Kosovu i posle, vidi se da je pravna država usporila, da efikasnost nije rasla i da se kontrola korupcije pogoršala“, istakao je Kapusela, dodajući da je u istim periodima drugde na Balkanu pravna država malo poboljšala, kao i kontrola korupcije.

Kapusela, autor knjige „Izgradnja države na Kosovu“, kaže i da je problem što su kosovska politička i ekonomska elita u velikoj meri povezane sa kriminalnim elitama.

Britanska tužiteljka Marija Bamije - Sputnik Srbija
Skandal na koji EU „žmuri“: Ko skriva korupciju u Euleksu

„Postoje zabrinutosti da su to krugovi koji podržavaju jedan drugoga. Tako da je veliki deo političkih elita umešan u korupciju i organizovani kriminal, a one su bile umešane i u ratne zločine, možda i tokom konfliktnih godina“, rekao je Kapusela, te je poručio da „pasionirano sprovođenje vladavine prava“ podrazumeva hapšenje i slanje pred sud važnih političkih figura i važnih biznismena.

On je dodao da postoji mnogo indikatora koji govore u prilog tome da je politička elita involvirana u korupciju i organizovani kriminal.

„I posle 10 godina nijedna važna politička figura nije uhapšena, niti su se vodile istrage, niti je bilo ko otišao pred sud ni zbog jednog od ovih slučajeva“, ukazao je on.

Kapusela smatra da jaz koji postoji između političke volje za uspostavljanje pravne države i postignutog rezultata ima veze sa time što uprava Euleksa nije imala nužnog podsticaja da uradi posao kako treba.

Kosovska policija - Sputnik Srbija
Otkrivamo mehanizam pljačke Srba na Kosovu kojom se bave tri kriminalne grupe (video)

„Politički gospodari nisu vršili pravi pritisak na njih, tako da je uprava Euleksa radila na oportunistički način. Bilo je lakše da se daje savet za pravnu državu, da se obučavaju i prave kapaciteti nego da se neko, na primer, uhapsi, tako da su se oni mnogo više fokusirali na davanje saveta“, ukazao je Kapusela.

Na konstataciju Radija „Dojče vele“ da je ipak bilo uspeha u radu Euleksa, Kapusela je rekao da je „opšta slika sistematski neuspeh“.

„Unutar te slike postoje i neke pozitivne tačke. Služba za korisnike koje je Euleks savetovao nije se pogoršala. Ona ima dobar kvalitet u poređenju sa ostalim kosovskim institucijama. Takođe, na polju povratka imovine su realizovani dobri rezultati, iako je ovo jedno delikatno pitanje, jer postoje sukobi između Srba sa Kosova i Albanaca sa Kosova. Ali teško je naći uspešan primer za veće stvari“, zaključio je Kapusela.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala