Makedonski Sanader: Da li se Zapad osvetio Gruevskom?

© REUTERS / Ognen TeofilovskiProtest u znak podrške Nikoli Gruevskom u Skoplju
Protest u znak podrške Nikoli Gruevskom u Skoplju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slučajno ili ne, tek isti sudija je osudio Nikolu Gruevskog na dve godine zatvora zbog kupovine blindiranog „mercedesa“ za potrebe Vlade i oslobodio aktuelnog premijera Makedonije Zorana Zaeva optužbi da je primao mito.

Poslovica kaže da je osveta jelo koje se najbolje servira hladno. Ako je ta osveta još politički motivisana, posledice mogu biti i veoma rigorozne.

Takav slučaj političke osvete na svojoj koži najbolje je osetio Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer koji je osuđen na kaznu zatvora od četiri i po godine zbog optužbi da je primio mito u iznosu od 2,3 miliona. Hrvatska javnost smatra da je ovo školski primer kako onaj ko je na vlasti može da se obračuna sa onim ko „padne“ u opoziciju, aludirajući na to da je sve što se desilo Sanaderu politički revanš Jadranke Kosor svom nekadašnjem političkom kolegi.

Nikola Gruevski - Sputnik Srbija
Slučaj „Tenk“: Nikola Gruevski osuđen na dve godine zatvora, ispred suda protesti

Slična osveta zadesila je bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog. U takozvanoj aferi „Mercedes“, Gruevski je osuđen na dve godine zatvora. S obzirom na to da se protiv njega vodi još devet postupaka, pitanje je da li će ovo biti sve.

Za razliku od Hrvatske, gde je bio u pitanju unutarpolitički obračun, u Makedoniji je situacija drastično drugačija, bar kada je u pitanju slučaj „Gruevski“. S toga i ne čudi što se naveliko spekuliše da je Zapad, tačnije Amerika, ta koja je rešila da se na ovaj način „oduži“ Gruevskom zbog nesaradnje u predhodnim godinama, ali i da ga skloni „na sigurno“ sa političke scene, dok se ne obave započeti poslovi oko promene imena Makedonije, i još nekih „političkih sitnica“.

Za razliku od slučaja „Sanader“, gde bi se i moglo načelno reći da je, pravno gledano, na osnovu iznetih dokaza pred sudom i „zgrešio“, u slučaju „Gruevski“, situacija je drugačija i za to postoji niz indikacija.

Slučajno ili ne, ali na ovom slučaju radio je isti sudija koji je aktuelnog premijera Makedonije Zorana Zaeva oslobodio optužbi da je primao mito, iako za to postoje video i audio snimci koji su bili odobreni od strane suda, a snimio ih je čovek od koga je mito traženo.

Nikola Gruevski bivši premijer Makedonije - Sputnik Srbija
Skandal trese Makedoniju: Sprečavali popis stanovništva da bi ostali na vlasti

Blindirani „mercedes“, zbog koga Gruevski sada ide u zatvor, kupljen je prema odluci Vlade, a njime su se vozili i sada se voze visoki zvaničnici koji dolaze u posetu Makedoniji. Dokaz koji je Gruevskog odveo u zatvor je audio-snimak, napravljen nelegalno, u kome se on raspituje o specifikacijama, sada spornog vozila.

Da stvar bude još gora, čovek koji je izabrao od koje firme će da kupi ovaj auto, samo zbog ovog poteza, dobiFo je devet godina robije, iako je kupovina bila legalna i nije oštetila budžet države, niti je prekršeno ijedno pravilo. Glasine po Skoplju kruže da je ovaj čovek dobio tako visoku robiju jer nije hteo da svedoči protiv Gruevskog, kao i da su sve to zakuvali Amerikanci koji sede u njihovom sudstvu.

Dakle, da li je presuda Gruevskom osveta Zapada zbog neke operacije u proteklih deset i više godina?

Darko Janevski, urednik makedonskog portala „Denesen“, kaže da je najveći problem što ovakva presuda nije pravno potkovana, pa da u takvim okolnostima može da se razume i kao deo političkog progona. Međutim, na pitanje, koliko je u sve ovo umešao prste neko sa strane, naš sagovornik odgovara vrlo diplomatski.

Umalo sukob Gruevskog i Džaferija - Sputnik Srbija
Crni dan za Makedoniju: Srećna Nova 1949!

„Ko je iza te presude, da li sadašnja vlast ili stranci, to je manje bitno. Stvar je u tome da se pošalje poruka o kojoj sam govorio. Dakle, džaba je da se pozivamo kao građani na zakone kada to ništa ne vredi. Bilo bi najlakše da ja kažem da su tu presudu napisali Amerikanci i da se ovde javno priča o čoveku koji vršlja po sudovima. Ovde se radi o pravnom slučaju i svako u Makedoniji zna kako se to desilo. Međutim, ne možete to potvrditi, a iskazati mišljenje zasnovano na bazi spekulacija, nije zgodno“, odgovara naš sagovornik.

Janevskog mnogo više brine poruka presude.

„Stvar je u tome da se preko ove presude skloni Gruevski, izvrši i neka osveta. Međutim, glavno je to što se na ovaj način građanima šalje poruka — ako njemu možemo ovako nešto, zamislite šta tek možemo sa vama. Zato bolje sedite i ćutite“, kaže naš sagovornik.

S druge strane, uveren je da je cela operacija promene vlasti u Makedoniji imala samo jedan zadatak — da se promeni ime Makedoniji.

On podseća da niko do sada, počev od prvog makedonskog premijera  Branka Crvenkovskog pa do Nikole Gruevskog, nije nikada, bar oficijelno, prihvatao nikakav drugi predlog za ime Makedonije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala