Skandal trese Makedoniju: Sprečavali popis stanovništva da bi ostali na vlasti

© AP Photo / Nikola Gruevski premijer MakedonijeNikola Gruevski bivši premijer Makedonije
Nikola Gruevski bivši premijer Makedonije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekadašnji koalicioni partneri u makedonskoj vladi, Nikola Gruevski i Ali Ahmeti, osumnjičeni su da su sprečavali popis stanovništva u Makedoniji 2011. godine, kako bi sakrili nepovoljno demografsko i ekonomsko stanje, saopštilo je Specijalno tužilaštvo u Skoplju.

Makedonski portal „Plus info“ objavio je da je tužiteljka Specijalnog tužilaštva Fatime Fetai navela da su tadašnji lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i šef Demokratske unije za integracije Ali Ahmeti osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja jer su uticali da propadne popis stanovništva 2011. godine, prenosi RTS.

Makedonski pravoslavni vernici sede oko masivnog metalnog krsta tokom ceremonije osveštavanja na vrhu brda Vodno u blizini Skoplja, 28. avgusta 2002. - Sputnik Srbija
Zavera Misionara: Albanci osvajaju crkvu u Makedoniji, a cilj — srce Srbije

Podseća se da je poslednji popis stanovništva u Makedoniji održan 2002. godine, neposredno posle konflikta i potpisivanja Ohridskog sporazuma.

Od tada, svaki pokušaj da se organizuje novi popis raspršio se u oblaku političkih igara i spekulacije kakve bi posledice rezultati mogli da imaju po budućnost Makedonije.

Fetaijeva je rekla da su Gruevski i Ahmeti procenili da bi im objavljivanje rezultata popisa nanelo „ogromnu štetu“, pa su se na opstrukciju odlučili vođeni „ličnim interesima i željom da ostanu na vlasti“.

„Kako bi izbegli odgovornost, saopštenjima i istupima u sredstvima javnog informisanja, tvrdili su da je proces praćen tehničkim problemima i nesposobnošću institucija“, rekla je Fetaijeva.

Podseća se da je vlada, čiju su okosnicu činili VMRO-DPMNE i Ahmetijeva stranka, u parlamentu dobili podršku za ukidanje zakona o popisu.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala