Hoće li Brisel priznati ko je pucao na Majdanu

© Sputnik / Andreй SteninPristalice opozicije nose ranjenika tokom sukoba demonstranata i pripadnika policije na Trgu nezavisnosti u Kijevu 20. februara 2017.
Pristalice opozicije nose ranjenika tokom sukoba demonstranata i pripadnika policije na Trgu nezavisnosti u Kijevu 20. februara 2017. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi put u srcu Evrope prikazana je verzija događaja koja se ljudima, tada prisutnim na Majdanu i očevicima nemilih događaja, čini daleko istinitijom i verodostojnijom.
Marš geroev u Kijevu - Sputnik Srbija
Šta preti Ukrajini — treći Majdan ili oružani puč?

U Briselu se 22. marta, u okviru Evropskog parlamenta održala konferencija posvećena pitanjima u vezi sa tragičnim događajima do kojih je došlo na kijevskom Majdanu pre četiri godine. U potpunosti se opovrgava zvanična verzija onoga što se desilo na trgu Majdan u Kijevu.

Predstavljeni su novi materijali i dokazi istrage, koje su pripremili dvoje novinara Ana Stefen iz Izraela i Đan Mikalesin iz Italije. Ovi materijali u potpunosti opovrgavaju sadašnju zvaničnu verziju onoga što se desilo na trgu Majdan kada je poginulo više od sto ljudi.

Verziju koju i dalje promovišu i šire mediji, da su navodno ljudi na Majdanu hladnokrvno ubijeni po nalogu tadašnjih vlasti, sve je teže održati.

Ana Stefen je iz Izraela u Brisel došla specijalno da bi predstavila svoj materijal i to je pobudilo posebno interesovanje  poslanika, najpre Britanca Bila Eteridž Koberna. Posle zasedanja, evropski poslanik iz Letonije Miroslav Mitrofanov je pozvao sve koji su prezentovali svoje materijale da se povuku u njegovu kancelariju, kako bi osmislili buduće korake povodom ovog slučaja.

Nezvanično je u kuloarima Evropskog parlamenta iznesena ideja o potrebi usvajanja specijalne rezolucije, jer je pucnjava na Majdanu jedan od najvećih političkih zločina koji se dogodio u Evropi tokom poslednje decenije.

Evropa ne može i dalje ćutke i skrštenih ruku da posmatra narušavanje ljudskih prava u Ukrajini. Zato ne bi trebalo isključiti mogućnost da će se evropsko društvo daleko aktivnije uključiti u čitav slučaj. Trebalo bi se setiti da je bilo reči o formiranju specijalnog krivičnog suda u Hagu, čiji bi zadatak bio razmatranje činjenice da se ukrajinske vlasti ne bave dovoljno ovim slučajem i štaviše blokiraju ga.

Dešavanja na trgu Majdan Kijevu- arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Ucena i posledice: Priprema li Amerika novi Majdan u Srbiji

Posle prezentacije dokaznih materijala, mogli su se očekivati određeni koraci Evrope u vezi sa Majdanom. Takođe, posebno je važno da je po prvi put u srcu Evrope prikazana verzija događaja koja se ljudima, koji su tada bili prisutni na Majdanu i koji su očevici svih nemilih događaja, čini daleko istinitijom i verodostojnijom.

Jedan od svedoka je Ruslan Kocaba, ukrajinski novinar i politički zatvorenik, u čiju je odbranu stala i organizacija Amnesti internešel. Prema njegovim rečima on je bio svedok toga kako su osobe koje su predvodile demonstracije na Majdanu, pomagale da se dostavi oružje onima koji su u to vreme boravili pod šatorima na glavnom trgu u Kijevu.

Sve ove činjenice idu u prilog toga da verzija koja je do sada važila za zvaničnu, zapravo nije tačna i da ne bi trebalo isključiti da će Evropski parlament u narednim mesecima aktivnije učestvovati u novim istragama povodom onoga što se zaista dogodilo.

Autorski tekst Januša Nedzvedskog

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala