Hrvatska donela sudbinsku odluku o svojoj vojsci

© Tanjug / Tanja ValičHrvatski avioni na proslavi akcije "Oluja"
Hrvatski avioni na proslavi akcije Oluja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veće za odbranu preporučiće Vladi Hrvatske donošenje odluke o sklapanju ugovora s Izraelom o kupovini 12 polovnih borbenih aviona F-16 „Barak“.
Lovci F-16 - Sputnik Srbija
Pao dogovor: Hrvatska sa ruskih MiG-21 prelazi na izraelske F-16?

To je zaključak koji se nameće nakon više razgovora s visokim državnim zvaničnicima, navodi „Jutarnji list“. Sednica Veća je sutra u kasnim poslepodnevnim satima, ali, kako „Jutarnji list“ saznaje, na njoj ne bi trebalo da bude disonantnih tonova zbog modela aviona koji će zameniti „migove“.

I u Kancelariji predsednice smatraju da je u ovom trenutku izraelska ponuda najpovoljnija za Hrvatsku, pre svega s finansijskog, ali i strateškog stanovišta.

S obzirom na to da nije nepoznato da takav stav zastupa i ministar odbrane Damir Krstičević, teško je očekivati da će premijer Andrej Plenković ići protiv mišljenja svog potpredsednika, ali i stručnog poverenstva MORH-a, koje je u svojoj analizi ponuda zaključilo da je upravo izraelska najpovoljnija.

Na samoj sednici Veća, njegovim će članovima biti prezentovane sve četiri ponude — američka, grčka, izraelska i švedska — i će doneti preporuku Vladi koja za nju nije obavezujuća.

Hrvati svoje migove 21 zovu jednostavno, Miguše. U Rusiji najprodavaniji borbeni avion nazivaju Balalajka, jer sa zemlje, zbog specifičnog oblika krila, liči na ovaj instrument - Sputnik Srbija
Šok za Hrvate: Crna Gora neće da im sused nadzire nebo „sklepanim ’migovima‘“

Kako list nezvanično saznaje, više je elemenata prevagnulo na stranu Izraelaca. Pre svega, nabavna cena paketa koju je ponudio Izrael. Za oko 500 miliona Hrvatskoj se nudi 12 modernizovanih aviona F-16 „Barak“, s naoružanjem, dva simulatora, borbena obuka pilota, te garancija izraelske države da stoji iza celog posla. Prilagođavanje infrastrukture trebalo bi biti na teret Hrvatske. Kao najveći konkurent Izraelu slovila je ponuda švedske firme SAAB, s novim avionima JAS 39 „Gripen“.

Cena ovih aviona je oko 700 miliona evra. Ali u nju ne ulazi naoružanje. To je jedan od minusa na švedskoj strani. Drugi veliki minus je što ponudu, iako je to traženo, nije dala švedska država nego kompanija SAAB. Iako iz Švedske uporno stižu uveravanja da država stoji iza ponude SAAB-a, to nikad nije došlo u pisanom obliku. Kako je kupovina aviona istovremeno i strateško povezivanje, u državnom vrhu smatraju da je za Hrvatsku bolje strateško vezanje s Izraelom, a time i dalje jačanje veza sa SAD, daleko bolje negoli sa Švedskom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala