Zašto je u Rusiji Osmi mart jedan od najvažnijih praznika

© Sputnik / Said Carnaev / Uđi u bazu fotografijaDan žena , 8. mart
Dan žena , 8. mart - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za razliku od ostatka sveta gde je praznovanje 8. marta gotovo zaboravljena tradicija, u Rusiji je ovo jedan od najvažnijih i najsvečanijih državnih praznika. Doživljava se kao praznik žena, ženstvenosti, lepote i proleća, a muškarci ga sa očiglednim zadovoljstvom ulepšavaju cvećem, poklonima, komplimentima.

Dok se na Zapadu, na ovaj praznik, govori o emancipaciji žena, ovde malo ko to i spominje.

„Mi čestitamo ženama praznik zato su, pre svega, žene — majke, sestre, ćerke, tetke, prijateljice… Zato što im se divimo, zato što ih volimo i poštujemo. Ako na Zapadu 8. mart proslavljaju kao praznik emancipacije — u tom slučaju ja žalim njihove žene, a još više muškarce“, napisao je jedan Rus-forumaš, koji je sa svojim sugrađanima diskutovao o ovom prazniku.

Natalija Vodjanova - Sputnik Srbija
Rusija — zemlja žena

Ranija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je 8. mart u Rusiji popularniji od Dana branilaca otadžbine (23. februar) i Dana zaljubljenih, i njega slavi više od 85 odsto Rusa.

Dan žena je praznik koji se u Rusiji obeležava od 1918. godine, a od 1965. je neradni dan.

Istraživanja pokazuju da je cveće najprodavaniji, ali i najpoželjniji poklon za 8. mart u Rusiji, a zatim slede kozmetika i parfemi, nakit, odeća, slatkiši…

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaCveće najprodavaniji, ali i najpoželjniji poklon za 8. mart
Cveće najprodavaniji, ali i najpoželjniji poklon za 8. mart  - Sputnik Srbija
Cveće najprodavaniji, ali i najpoželjniji poklon za 8. mart

Primera radi, samo prošle godine u Moskovskoj oblasti, u kojoj živi više od sedam miliona ljudi, uključujući 3,8 miliona žena, bilo je prodato skoro 6 miliona buketa.

Ova tradicija darivanja cveća se u Rusiji neguje već decenijama, uprkos tome što je cveće na ovaj praznik čak i trostruko skuplje nego inače.

Osim toga, Moskovljankama će praznik čestitati i gradske vlasti — više od 1.700 svečanih, raznobojnih zastava (zelene, narandžaste i žute boje) pojaviće se na 11 prestoničkih mostova 8. marta. U centru Moskve, na fasadi zgrade Centralnog telegrafa, „vrteće“ se praznični video-spot sa porukom damama — „Vi ste prekrasne!“, a slični spotovi prikazivaće se i na 40 digitalnih bilborda u celom gradu.

Takođe, gradske vlasti su najavile da će autobuske stanice biti ukrašene svečanim trakama, izlozi prodavnica biće oblepljeni nalepnicama u vidu cvetova, dok će po celom gradu biti izlepljeni i plakati sa najlepšim željama upućenim damama.    

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaOčekuje se da će do kraja nedelje u Moskvu stigne oko 50 miliona svežeg cveća iz Holandije, Ekvadora i Kolumbije
Očekuje se da će do kraja  nedelje u Moskvu stigne oko 50 miliona svežeg cveća iz Holandije, Ekvadora i Kolumbije - Sputnik Srbija
Očekuje se da će do kraja nedelje u Moskvu stigne oko 50 miliona svežeg cveća iz Holandije, Ekvadora i Kolumbije

Na jednoj od najpoznatijih moskovskih ulica, na Novom Arbatu, Moskovljanke će očekivati i specijalna čestitka koja će biti emitovana sa fasada tri ogromne višespratnice u obliku otvorene knjige. Gradske vlasti su pripremile tri ogromne, „žive“ čestitke u vidu cvetnih aranžmana, koji će se smenjivati sa siluetama plesača, dok će se u pozadini videti noćna Moskva. Slika će „preskakati“ sa jedne na drugu fasadu zgrada-knjiga i stvaraće iluziju jednog velikog ekrana.

Čestitke će se pojavljivati na fasadama ujutru i uveče u praznične dane. Slike, površine 30 hiljada kvadratnih metara, stvaraće se uz pomoć miliona svetlećih dioda, a boje na zdanjima će se menjati u skladu sa slikama koje se smenjuju.

S druge strane, Pošta Rusije je sve preduhitrila — ona je već krajem februara pustila u promet novu, besplatnu čestitku posvećenu Međunarodnom danu žena.

Muškarci su već imali priliku da ih ispišu, a sve one će, na ukazane adrese baka, mama, sestara, rođaka, prijateljica, koleginica i poznanica stići tačno 8. marta.

Svake godine praznična slika na ulicama Moskve je gotovo ista: užurbano se kupuju pokloni, ulicama grada je gotovo nemoguće proći od cveća i paketa, izlozi su oblepljeni osmomartovskim plakatima, restorani su ispunjeni do poslednjeg mesta, a slavi se i u kućama… 

© Sputnik / Said Carnajev / Uđi u bazu fotografijaDan žena je praznik koji se u Rusiji obeležava od 1918. godine
Dan žena je praznik koji se u Rusiji obeležava od 1918. godine - Sputnik Srbija
Dan žena je praznik koji se u Rusiji obeležava od 1918. godine
Firme za svoje zaposlene, po pravilu, organizuju korporativne zabave ili dame daruju „sitnicama", a mnoge dame provešće svoj praznik i na nezaobilaznim osmomartovskim putovanjima.

„Najpopularnije osmomarovske destinacije su Moskva i Barselona", objavio je ruski turistički servis „Travel".

Od evropskih gradova, u top-10 ušli su i Prag, Milano, Pariz, Madrid, Varšava, Helsinki, Minsk, Budimpešta i Berlin.

Najinteresantniju ponudu dala je pre dve godine jedna turistička agencija, koja je Ruskinjama predložila putovanje na Arktik.

Ovo su najlepše žene Rusije - Sputnik Srbija
Ovo su najlepše žene Rusije

Ova kompanija navodi da je ovo putovanje bilo prvo u istoriji ženske arktičke ekspedicije na obalama Severnog ledenog okeana.

Članice ekspedicije su na motornim sankama i pešice prošle oko 650 kilometara po ledenoj tundri, upoznale se sa načinom života lokalnog stanovništva i lovile su ribu u Barencevom moru.

Ekpedicija je bila šestočlana, a startovala je iz ruskog grada Narjan Mare, koji se nalazi iza polarnog kruga. Ceo aranžman koštao je 55.000 rubalja (oko 660 evra), ali u njega nisu bili uračunati troškovi avionske karte do Narjan Marea, odakle ekspedicija kreće na putovanje.

Kažu da je Rusija danas država žena — ima ih više od 76 miliona, odnosno za oko 10 miliona više nego muškaraca, pa otuda ne čudi što je 8. mart jedan od najznačajnijih praznika u ovoj zemlji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala