Vučić sa Džonsonom: Tražio sam od senatora da pomogne, da zamoli Albance na kompromis

© Tanjug / Dimitrije GolAleksandar Vučić i Ron Džonson
Aleksandar Vučić i Ron Džonson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa američkim senatorom Ronom Džonsonom, a na zajedničkoj konferenciji za novinare u vili „Mir“ u Beogradu izjavio je da je od senatora tražio da zamoli Albance sa Kosova da budu spremni na kompromis.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa američkim senatorom Ronom Džonsonom, koji je u poseti Beogradu.

Na konferenciji za novinare u vili „Mir“, Vučić je rekao da su razgovarali o unapređenju odnosa, posebno ekonomskih, zatim o stabilnosti u regionu, odnosima Beograda i Prištine i o podršci Amerike evropskom putu Srbije.

Srbija, SAD, EU - ilustracija - Sputnik Srbija
Zašto Zapad nije uspeo da utera ljubav Srbima

Vučić i Džonson saglasni su da su strpljenje i fleksibilnost ključne reči za rešavanje svih pitanja u regionu, pa i odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije i senator SAD su odgovarali na pitanja u vezi sa izjavom ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da od Srbije ne treba praviti novu Ukrajinu i tražiti da bira između EU i Rusije, te da li dugoročna normalizacija odnosa sa Prištinom znači priznanje nezavisnosti, a Džonson je najpre istakao da smatra da su ekonomske slobode te koje mogu da doprinesu boljitku svih u regionu.

Američki senator je rekao da iskreno veruje da ekonomski razvoj i mogućnosti, uključujući sve zemlje, pa i Rusiju, podrazumevaju slobodno tržište, te da je „istorijska tragedija“ što Rusija, nakon raspada Sovjetskog Saveza, „nije prihvatila pruženu ruku“ Zapada i sarađivala sa njim.

On je rekao da Srbija i njen predsednik teže tom modelu ekonomskih sloboda, što bi, ocenio je, donelo prosperitet svima u regionu.

SAD, istakao je, mogu biti samo te koje će podržavati, a nikako bilo šta nametati.

„Put strpljenja i fleksibilnost je ono što će pomoći da idemo napred“, rekao je američki senator.

„Te dve reči, strpljenje i fleksibilnost, od ključnog su značaja“, nadovezao se predsednik Srbije i podvukao da je velika stvar što je to izneo gost iz SAD.

Zastava SAD u Prištini - Sputnik Srbija
Amerika će biti aktivno uključena u dijalog Beograda i Prištine

Vučić je ponovio da je važno da se razgovara, da ljudi i narodi u regionu dođu do rešenja.

„To je veoma važno i nadam se da to i svi drugi razumeju“, dodao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, na taj način svi bi imali budućnost i to se ne radi zarad Rusije ili SAD ili bilo koga drugoga, već zbog sebe i onoga što je potrebno našoj deci.

Vučić je ponovio da je Srbija na evropskom putu, da ima iskrene i prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom i drugim zemljama i dodao da je to pozicija koju iznosi svuda u svetu.

Srpsku politiku ne vodi niko drugi sem naroda i građana Srbije koji biraju svoje rukovodstvo, i ta je politika vrlo jasna i ne menja se nekoliko godina, na čvrstim je postulatima i to je politika stabilnosti, budućnosti i ekonomskog prosperiteta.

Vučić je preneo novinarima da je od senatora Džonsona tražio da pomogne u stabilizaciji regiona, time što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rešenja, koja znače kompromis.

Vučić je rekao da su Srbija i SAD uspostavile dobre ekonomske odnose. Sve više američkih kompanija ima ulaganja u Srbiji, a razmena može da bude na višem nivou, istakao je Vučić.

Mapa Evrope i zastava SAD - Sputnik Srbija
Evropska strategija nije „pisana“ u Briselu nego u Vašingtonu (video)

Druga tema su bili regionalni odnosi, dodao je predsednik Srbije i rekao da je Džonsona upoznao sa posetom Hrvatskoj.

Svaki dogovor mora biti pravedan za sve strane, mora uzeti u obzir budućnost svih, poručio je Džonson.

On je ponovio da se prošlost ne može zaboraviti, ali da narodi na Balkanu treba da oproste, koliko god bilo teško, da bi išli ka prosperitetnijoj budućnosti.

„Svi moramo da gledamo u budućnost, niko neće zaboraviti prošlost, to nikada ne bih tražio, ali tražim da svi narodi u regionu oproste da bi svi imali sjajniju budućnost. Svaki dogovor mora biti pravedan za sve strane, mora uzeti u obzir budućnost svih“, rekao je Džonson.

Kako kaže, u Beogradu je da se „obavesti, informiše i osnaži odnos sa Vučićem, kako bi razumeo ideje i težnje Srbije“, dok ide ka miru i prosperitetu.

Istakao je da je još prilikom susreta sa predsednikom Vučićem u Vašingtonu odmah procenio da je on pravi lider.

„Odmah sam procenio da je pravi lider i da ima hrabrosti da rukovodi, ne samo na dobrobit naroda Srbije, nego svih u regionu. A to će doneti dobrobit i celom svetu“, poručio je Džonson.

Zahvalivši Vučiću na gostoprimstvu, dodao je da je i američki predsednik Vudro Vilson pre 100 godina ukazao na značaj koji Srbija ima za mir u regionu i svetu.

Vučić potvrdio hapšenje grupe stranih državljana

Predsednik Srbije potvrdio je da je uhapšena grupa stranih državljana i ocenio da se ne radi o bilo čemu „posebno opasnom“.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Tramp čestitao Vučiću Dan državnosti

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je neke informacije dobio, ali da će tek večeras imati sastanak sa ljudima koji su detaljnije upoznati sa svim što se dešavalo.

„Imali smo jedan slučaj koji je bio nešto ozbiljniji u prethodnom periodu, ali za ovaj danas ne mislim da je tog nivoa“, kazao je on.

Ukazao je da nije bilo samo američkih državljana, već i iz drugih zemalja, i da ne misli da je ovaj slučaj povezan sa ranijim hapšenjem.

„Da ne govorim ništa dok ne dobijem izveštaj bezbednosne službe Srbije“, naglasio je Vučić.

Početkom meseca u Beogradu je uhapšen američki državljanin, bivši marinac, kod kojeg je pronađen pištolj sa izbrisanim brojem, a mediji su spekulisali da je spremao atentat.

 

RTS, Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala