Vučić: Postoji više modela za Kosovo

© Tanjug / Dimitrije GolAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teško da bi Srbi priznali nezavisno Kosovo u zamenu za članstvo u Evropskoj uniji, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Rojters, i istakao da samo kompromis može izvesti srpsku pokrajinu iz stanja „zamrznutog konflikta“.

EU je poručila Srbiji da može da se pridruži bloku do 2025, ukoliko sprovede reforme i normalizuje odnose s Kosovom.

Ona nije eksplicitno navela kakvu formulu sporazuma očekuje između Beograda i Prištine, ali je nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao u sredu novinarima u Prištini da je uslov da Srbija „prihvati kosovsku nezavisnost“.

Srpsko rukovodstvo traga za formulom sa kojom može da izađe pred javnost na referendum.

Neki komentatori sugerisali su da bi Beograd mogao da izbegne priznanje Kosova, ali da prihvati njegovo mesto u UN, što je Rusija do sada blokirala.

Kosovo - ilustarcija - Sputnik Srbija
Šta kuvaju Albanci: Podela kao mamac za Srbiju ili pretnja Tačiju

Na pitanje novinarke kako tumači izjavu nemačkog ministra spoljnih poslova Zigmara Gabrijela da će Srbija postati članica Evropske unije samo samo ako prihvati nezavisnost Kosova, Vučić kaže da to nije jedina opcija.

„Mislim da postoji više modela za Kosovo. Ljudi stvari vide pojednostavljeno i kažu — ’taj deo teritorije je naš, a ne njihov, to je tako‘. Postoji mnogo različitih modela koje bi jedna ili druga strana teško prihvatile. Obe strane imaju nešto što je teško da prihvate i to su onda najbolji modeli. Ali za to je potrebno još mnogo razgovora, mnogo političke dobre volje i u Prištini, a ne samo u Beogradu, kao i u Briselu, da se dođe do kompromisa, umesto što bi se samo nastavljao pritisak na Srbiju“, naveo je predsednik Srbije.

Vučić kaže da se o bilo kom rešenju, odnosno odluci, moraju izjasniti građani Srbije, od kojih mnogi smatraju Kosovo kolevkom svoje pravoslavne vere.

„Narod će odlučiti, a ako vi mislite da bi to moglo da dobije većinu, ja nisam tako siguran“, rekao je Vučić za Rojters.

„Moramo da sagledamo realnost i da razumemo odnose u svetu i odnose na Kosovu i da razumemo da Kosovo nije naše, kao što to mi mislimo, ali nije ni njihovo, kao što to oni pokušavaju da prikažu“, rekao je Vučić.

„Ako ne dođe do kompromisa, imaćemo zamrznut konflikt decenijama. Ne treba to da ostavimo našoj deci da rešavaju“, naveo je Vučić.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je u utorak za Rojters da očekuje dogovor s Beogradom tokom ove godine i da bi to moglo da rezultira članstvom Kosova u UN.

Mapa Evrope i zastava SAD - Sputnik Srbija
Evropska strategija nije „pisana“ u Briselu nego u Vašingtonu (video)

Zauzvrat, neki od Vučićevih saradnika, uključujući ministre spoljnih poslova i odbrane, pozvali su na podelu Kosova, tako što bi Srbija preuzela sever pokrajine, većinski naseljen Srbima. Vučić je odbio da komentariše te stavove.

On insistira da je sporazum moguć, ali ističe da to zahteva „političku volju u Briselu da se postigne kompromis, umesto da se nastavlja pritisak na Srbiju“.

Citirajući Borislava Pekića, Vučić kaže da Srbija treba da gleda u budućnost:

„Ne treba da ljubimo tlo kojim su naši preci hodali, već zemlju kojom će hodati naši potomci.“

 

Tanjug, RTS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala