EU: Beograd i Priština da postignu pravno-obavezujući sporazum do kraja 2019.

© REUTERS / Francois LenoirFederika Mogerini
Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefica diplomatije EU Federika Mogerini kaže da očekuje da Beograd i Priština postignu pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa do kraja naredne godine, s obzirom da su već ušli u razgovore o tom pitanju.
Srbija, Kosovo, EU - ilustracija - Sputnik Srbija
Pat pozicija za Prištinu: Nije isključeno da neka evropska zemlja povuče priznanje Kosova

„Ja sam realno optimista da će to doneti rezultate do kraja našeg mandata, što je kraj 2019. godine“, rekla je Mogerinijeva.

Ona je sa sastanka Saveta ministra spoljnih poslova EU u Sofiji poručila da jasno vidi odlučnost Beograda i Prištine, a posebno dva predsednika, koji su ušli u razgovore o sporazumu koji bi rešio pitanje normalizacije odnosa.

„To bi definitivno bila kvalitativna promena i promena situacije za obe strane, ali i za region“, primetila je Mogerinijeva. 

Ona je sa neformalnog sastanka u Sofiji, kojem su pored ministara spoljnih poslova zemalja-članica EU prisustvovali i ministri zemalja kandidata, poručila da su bilateralna pitanja uvek osetljiva u očima javnog mnjenja sa obe strane i da je to tako svuda u svetu. 

EU Srbija - Sputnik Srbija
Nova ujdurma: Brisel zgazio sopstvena pravila da bi ucenio Srbiju – protiv Rusije

„Potrebni su političko liderstvo, hrabrost, odlučnost i vizija šta je bolje za građane. Mislim da imamo dobru šansu povezujući ovakve ohrabrujuće korake sa perspektivom koja će definitivno doneti dobrobit celom regionu“, izjavila je Mogerinijeva.

Visoka predstavnica je rekla da je dvodnevni sastanak u Sofiji bio prva prilika da ministri EU razmotre nedavno predstavljenu Strategiju proširenja, naglasivši da među ministrima, kada je Zapadni Balkan u pitanju, postoje jasan i jedinstven pristup, pozitivna procena Strategije za proširenje i podrška činjenici da pod bugarskim predsedavanjem postoji prostor za napredak celog regiona.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala