Vučić na Kosovu: Imam samo jednu poruku za Albance

© AP Photo / Visar KryeziuAleksandar Vučić na Kosovu
Aleksandar Vučić na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, uz dalju i veću pomoć države, a Albancima je poručio da, bez obzira na različite interese, Srbija želi da učini i učiniće sve da očuva mir i reši razmirice.
Aleksandar Vučić sa Srbima u Lapljem Selu - Sputnik Srbija
SPUTNJIK NA KOSOVU Vučić satima sa Srbima u Lapljem Selu: Ostanite hrabri i jaki! (video)

„Srbi moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima na Kosovu i Metohiji. Ne sme da nas bude manje na zemlji na kojoj smo uvek živeli. Zato ćemo se kao država boriti ne sve načine“, poručio je Vučić iz Banjske, gde ga je, na jakom snegu i uz zvuk manastirskih zvona, dočekao veliki broj građana i sveštenstvo manastira.

Vučić je u kratkom obraćanju rekao da Srbi ostanu i opstanu na KiM, a  da je država Srbija pomagala i pomagaće ih i dalje, posebno sada i još i više jer imamo fiskalnu stabilnost i ekonomski prosperitet. 

Kako je rekao, Srbi moraju da ostanu na svojim ognjištima:

„Ne sme da nas bude manje na teritoriji gde smo oduvek živeli, a za to ćemo se kao država boriti na sve načine“, poručio je predsednik.

On je rekao i da je došao da razgovara sa građanima koji su uznemireni nakon zločinačkog ubistva Olivera Ivanovića i da želi da razgovara o bezbednosti, i koji su to organi koji tu bezbednost treba da garantuju.

„Želim da razgovaram o bezbednosti, koji organi su tu da garantuju bezbednost. Da vidimo kako oni to čine“, kazao je on. 

Marko Đurić - Sputnik Srbija
Đurić: Poseta Vučića poruka snage i jedinstva čitave Srbije

Vučić je, osvrćući se na atentat na Ivanović, rekao da će Srbija, iako je bila spremna da učestvuje u istrazi, što albanska strana neće, razmenjivati informacije sa kosovskim institucijama, i da će sačekati konačne rezultate.

„Videćemo hoće li istraga dovesti do počinilaca ovog gnusnog zločina. Ako se to ne desi, mnoge stvari će biti jasne, kao što sam rekao prvog dana“, podvukao je on.

Vučić je kazao da će po pitanju bezbednosti Srbija morati da pronađe nove moduse kako da bezbednost i mir građana srpske nacionalnosti učini jasnijim, vidljivijim i da uznemirenost bude manja. 

„Za nas je od ključnog značaja da pronađemo dodatne mehanizme za borbu protiv kriminala i korupcije u sopstvenim redovima“, treća je poruka Srbima predsednika Srbije.

Govoreći o ulaganjima Vlade Srbije u obnovu na Kosovu i Metohiji, Vučić je preneo da je mnogo toga urađeno i da je Vlada učestvovala u 170 projekata, obnovi 42 crkve i manastira.

„Ostaje još 250 miliona da uložimo, a 168 miliona dinara smo već uložili. Mnogo toga je urađeno u Banjskoj, ne samo ikonostas i zidovi manastira, već smo mnogo uradili i na banji, čime se život vratio u Banjsku. Kao što je rekao episkop, ne bismo se postideli pred Milutinom“, rekao je on. Od izuzetnog značaja je da se završi projekat Sunčane doline, stambeno naselje za oko 300 porodica, dodao je Vučić. 

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost - Sputnik Srbija
Vučić i Tači: Priština spremna na saradnju u istrazi ubistva

„Nastavićemo s tim i gledati kako da dalje pomažemo našem narodu kako bi bio brojniji i čuvao naša ognjišta“, naglasio je on. 

Srbima na Kosovu i Metohiji je zahvalio na čvrstini, postojanosti, hrabrosti i želji da čuvaju svoju zemlju, svoju Srbiju, ali i svoje porodice.

„Došao sam i da poručim Albancima da, bez obzira na to što neretko Srbe doživljavaju, ne bih rekao neprijatelje, ali kao protivnike, i neretko imamo različite interese, Srbija ne samo da želi mir, već će dati sve od sebe da taj mir sačuva. Učinićemo sve da višedecenijske i viševekovne razmirice rešimo, da obezbedimo trajnost tog mira i sigurnost za svaku albansku i srpsku porodicu“, rekao je on.

Vučićevu posetu Kosovu pratite na Sputnjiku iz minuta u minut.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala