Mediji: SAD otkrile plan nuklearnog napada na SSSR

© AP PhotoEksplozija prve hidrogenske bombe na Tihom okeanu u blizini Maršalovih ostrva
Eksplozija prve hidrogenske bombe na Tihom okeanu u blizini Maršalovih ostrva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Praktično odmah nakon završetka Drugog svetskog rata Sjedinjene Američke Države razvile su plan nuklearnog napada na SSSR. Pentagon uopšte nije bilo sramota što se radi o bombardovanju države koja je odigrala glavnu ulogu u pobedi nad nacističkom Nemačkom.
Američka avio-baza Ramštajn u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Nuklearno oružje u Evropi — kamen spoticanja između SAD i Rusije

Britanski list „Dejli star“ navodi da je taj plan pažljivo razvijen. Dokument sa kojeg je skinuta oznaka poverljivosti u kojem se plan pominje, datiran je sa 15. septembrom 1945. godine i upućen je general-majoru Lesliju Grovsu.

Prema tim informacijama, SAD su skrupulozno proračunale da će za uništavanje saveznika biti potrebno 466 nuklearnih bombi. Kao glavne ciljeve, američki generali izabrali su 66 gradova. Atomsko bombardovanje trebalo je da slomi volju SSSR-a i njegovu sposobnost za otpor.

Po svemu sudeći, američka vojska bila je inspirisana nedavnim nuklearnim napadima na Japan u kojima je poginulo oko 220.000 ljudi.

„Krajem Drugog svetskog rata SAD su prvi put primenile revolucionarnu atomsku bombu. Samo dve takve bombe bačene su na Japan i to se pokazalo kao impresivno uspešno“, navodi se u dokumentu.

Zanimljiv podatak je da su američki generali došli do zaključka da će za uništavanje glavnih gradova Sovjetskog Saveza biti dovoljne ukupno 204 bombe i da je još 20 bombi potrebno za likvidaciju vojnih baza. Međutim, da bi to zaista radilo, tvorci plana atomskog bombardovanja uzeli su u obzir „koeficijent efikasnosti“ od 48 odsto i na kraju se zaustavili na 466 bombi.

Mig-29 - Sputnik Srbija
Američka vojna tajna: Eskadrila ruskih lovaca bombarduje Nevadu

„Dejli star“ ističe da je plan za atomsko bombardovanje SSSR-a sastavljen četiri godine pre nego što su 1949. godine sovjetski naučnici uspešno testirali svoju nuklearnu bombu.

Međutim, prema jednoj verziji, takvi planovi su zapravo bili potrebni samo radi dezinformacije, jer u to vreme SAD jednostavno nisu posedovale potrebnu količinu nuklearnog oružja. Američka vojska je 1946. godine imala samo devet atomskih bombi i 27 aviona tipa B-29 koji su mogli da se naoružaju tim bombama.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala