Rusija stavila veto na japanski nacrt rezolucije o Siriji

© REUTERS / Brendan McDermidGlasanje o nacrtu rezolucije o Siriji u Savetu bezbednosti u Njujorku
Glasanje o nacrtu rezolucije o Siriji u Savetu bezbednosti u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija blokirala usvajanje nacrta rezolucije o produženju mandata misije UN-OZHO za istragu upotrebe hemijskog oružja u Siriji na 30 dana, javio je dopisnik Sputnjika iz sale za zasedanje.
Glasanje u Savetu bezbednosti UN u Njujorku - Sputnik Srbija
SB UN odbacio ruski nacrt rezolucije o Siriji

Dokument je podržalo 12 zemalja. Protiv su bile Rusija, koja ima pravo veta, i Bolivija. Još jedna stalna članica Saveta bezbednosti — Kina — bila je uzdržana.

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da je produženje mandata misije UN-OZHO moguće tek kada se isprave osnovni nedostaci u njenom radu. On je istovremeno naglasio da ruski nacrt rezolucije „ostaje na stolu“ u Savetu bezbednosti UN. „Ako oni koji su zabrinuti za nastavak rada Misije zaista to žele, imaju priliku da se uključe u smislen rad na ovoj rezoluciji“, naglasio je ruski ambasador.

Komentarišući rezultate glasanja, Bela kuća je saopštila da će nastaviti da traži produženje mandata Misije. „SAD neće prestati da traže obnovu mandata misije od Saveta bezbednosti UN, da bi se nastavio važan rad na pronalaženju krivaca za hemijske napade, pravde za žrtve i jasnog signala da se nikom i nigde neće oprostiti upotreba hemijskog oružja“, navodi se u izjavi predstavnika Bele kuće.

Nacrt rezolucije zahteva od generalnog sekretara UN da u roku od 20 dana podnese Savetu bezbednosti „predloge o strukturi i metodologiji rada zajedničkog istražnog mehanizma koji odražavaju stavove članica Saveta bezbednosti“.

Vojnici na obuci protiv zračenja i biološke i hemijske zaštite - Sputnik Srbija
Moskva: Ovakav neviđeni neprofesionalizam više nećemo trpeti

Japan je predložio svoj nacrt rezolucije nakon što Savet bezbednosti UN u četvrtak nije uspeo da usvoji ni američki ni ruski nacrt dokumenta. Na nacrt koji su predložile Sjedinjene Američke Države Moskva je stavila veto. Ruski nacrt nije dobio dovoljno glasova.

U petak je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izjavilo da je za prekid rada zajedničkog istražnog mehanizma odgovoran Vašington i države-članice Saveta bezbednosti UN koje su ih podržale.Ministarstvo je naglasilo da je ruska strana spremna na konsultacije kako bi se pronašao izlaz iz situacije. Sa svoje strane, Bela kuća je izrazila razočaranje zbog odluke Moskve da blokira američki nacrt rezolucije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala