Rakete na gotovs: Počinje konačni obračun na Bliskom istoku — čeka se potez Rusije

© AP Photo / Mosa'ab ElshamySaudijske snage bezbednosti
Saudijske snage bezbednosti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ratovima na Bliskom istoku se ne vidi kraj. Samo što se učinilo da se jedan završava (u Siriji), već je u najavi drugi — može biti još krvaviji i može zahvatiti još veći prostor — možda čak i ceo region. Izgleda da se bliži kraj „hibridnom“ ratu u kojem se već duže vreme nalaze Saudijska Arabija i Iran i izgleda da počinje njihov konačni obračun.
Šef diplomatije Irana Muhamed Džavad Zarif - Sputnik Srbija
Iran o optužbama Saudijske Arabije: Daleko od realnosti

Saudijska Arabija je optužila Iran da naoružava pobunjenike u Jemenu raketama koje oni koriste za bombardovanje teritorije Kraljevstva, nazvavši to aktom „direktne vojne agresije“. Oni su saopštili da će u budućnosti ovakve akcije biti smatrane otvorenim ratom i da za sebe ostavljaju pravo da odgovore. Otvoreni vojni sukob između Saudijske Arabije i Irana već duže vreme se intenzivno priprema. Obe strane pokušavaju da preuzmu inicijativu na ekonomskoj i političkoj ravni. Iran uspostavlja čvrstu saradnju sa šiitima u zalivskim državama, dok Saudijci traže saveznike na Zapadu. Rijad na svojoj strani ima zaista dva vrlo važna igrača: SAD i Izrael, ali im fali još samo jedan pa da budu u prednosti — Rusija.

S tim u vezi, saudijski kralj Salman prošlog meseca je posetio Moskvu, što je zaista presedan — ovo je prva poseta nekog kralja Saudijske Arabije Rusiji. Tim pre, što su samo pre godinu dana iz ove Kraljevine stizale pretnje Rusiji zbog podrške sirijskom predsedniku Bašaru Asadu. Na sastanku s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom čula su se mnoga obećanja, diplomatske fraze, čak se pomenula i kupovina ruskih sistema S-400. To što država koja u svojoj vojsci od ruskog oružja poseduje samo 10.000 „kalašnjikova“, a od američkog poslednje modele vojne tehnike, sada želi da kupi proslavljene ruske sisteme, pokazuje koliko im je potrebna Rusija. Međutim, Iran je tradicionalni ruski saveznik na Bliskom istoku, tako da je, sa ruskim oružjem ili bez njega, malo verovatno da će se Rusija aktivno umešati u ovaj konflikt na bilo čijoj strani.

Slom spoljne politike saudijskog „Napoleona

Iranska mornarica ispaljuje raketu Mehrab u Ormuskom moreuzu, Iran - Sputnik Srbija
Ovo znači rat: Saudijska Arabija optužila Iran za napad balističkom raketom na Rijad

Mora se reći da su za Rijad rakete iz Jemena stigle u vrlo nezgodnom trenutku. Tamo je u toku pravi politički prevrat koji je maskiran pričama o borbi protiv korupcije. Nasledni princ Muhamed bin Salman odlučio je da očisti vojnu, političku i ekonomsku elitu od neistomišljenika. U samoj kraljevskoj porodici već dugo traje tihi sukob klanova koji je kulminirao, kako smatraju neki eksperti, upravo zbog neuspešne spoljne politike mladog princa koji je umislio da je Napoleon i već dve godine vodi ratove na sve strane. Saudijci gube na svim frontovima: u Siriji, gde Iran podržava Bašara Asada, saudijski štićenici Nusra fronta su pred istrebljenjem, u Iraku je šiitska Vlada potpuno proiranska, u Libanu je Hezbolah takoreći preuzeo vlast u državi, ni Katar nakon više meseci blokade ne mogu da slome, a u Jemenu — odatle čak lete iranske rakete po Rijadu.

Nasledni princ je sa tim raketama imao još jedan „peh“. Rakete „burkan 2H“, koje su ispaljene iz Jemena, letele su 1000 kilometara i navodno ih je, kad su stigle do cilja, oborio američki sistem „Patriot“. Postoji mnogo onih koji sumnjaju u ovu verziju. Zašto je tako kasno reagovano na opasnost? Pošto su, nakon hapšenja komandanta nacionalne garde princa Miteba, sve funkcije oružanih snaga prešle u ruke princa Salmana, on bi bio direktno odgovoran za ovaj neuspeh. Zato postoje pretpostavke da je sve zataškano, kako bi se spasila prinčeva čast.

Podsetimo, Saudijska Arabija, zajedno sa velikim brojem muslimanskih zemalja i SAD, već skoro tri godine izvodi vojnu operaciju u Jemenu protiv naoružanih odreda šiita, bez ikakvih rezultata. Sad su blokirali sve jemenske luke, pokušavajući da, izglađivanjem, nateraju šiitske pobunjenike da se predaju. Međutim, to ne izgleda baš realno. 

Liban na pragu građanskog rata

Da situacija bude još komplikovanija, libanski premijer Sad Hariri, koji se smatrao saudijskim čovekom, u subotu je podneo ostavku za vreme svoje posete Saudijskoj Arabiji. Rijad je odmah izašao sa saopštenjem da Liban smatra državom sa kojom je u stanju rata.

Libanski politikolog Sarkis abu Zejd, komentarišući ovaj događaj koji je pao kao iz vedra neba, rekao je za Sputnjik da je ovo još jedan čin u ratu Saudijske Arabije i Irana.

„Uoči tog događaja Al Hariri je primio visoku delegaciju Irana. Posle toga je odmah otputovao u Saudijsku Arabiju. Verovatno da poruka, koju je doneo od iranske delegacije, nije zadovoljila saudijsko rukovodstvo. Između Saudijske Arabije, Irana i Hezbolaha u toku je rat u kojoj je Al Hariri zauzeo stranu Saudijske Arabije. Čak je i saopštenje o njegovoj ostavci stiglo iz Rijada, što je samo po sebi poruka za sve u Libanu“, smatra Zejd.

Projektili Iranske revolucionarne garde. - Sputnik Srbija
Iran gađao teroriste u Siriji — prete da će ih pretvoriti u prah (video)

Po njegovom mišljenju, Liban se nalazi u kritički opasnom trenutku, „kada može početi građanski rat koji niko ne želi“. Interesantno je da je odluka o ostavci stigla u trenutku hapšenja desetine saudijskih visokih zvaničnika. Čak postoje glasine da se i sam Hariri nalazi u kućnom pritvoru u Rijadu.

Pretpostavlja se da Saudijska Arabija pokušava da destabilizuje Liban u kojem je uticaj Irana dosegao neslućene razmere. Hezbolah, koji se nalazi pod direktnom kontrolom Teherana, takoreći, potpuno je preuzeo vlast u državi i nalazi se u koaliciji sa hrišćanskim partijama. 

Čini se kao da ceo Bliski istok ključa. U Siriji još uvek nije sve završeno, Irak se nalazi, moglo bi se reći, u ratu sa Kurdima, Katar je pod blokadom od juna, Jemen je u ratu bez kraja, a sada se sprema da eksplodira i građanski rat u Libanu. Izgleda kao da je potrebna samo mala varnica pa da sve eksplodira: od Turske do Persijskog zaliva i od Sredozemnog mora do Irana.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala