Vučić o susretu sa Jijem: Štitio sam Srbiju za oktavu više

© Tanjug / Rade PrelićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Vučić istakao je da bez dobrih odnosa sa SAD teško da možemo da računamo na prosperitet, ali i da na budućnost ne možemo da računamo, a i kakva bismo zemlja bili, da ne baštinimo naš slobodarski duh i da suvereno, sami ne odlučujemo o svojoj budućnosti i štitimo interese Srbije.
Hojt Ji - Sputnik Srbija
Hojt Ji zaboravio da izračuna: Kolika je šteta od američkog razaranja Srbije

„Hojt Ji je preneo teške poruke, ne sasvim nove, samo iznete možda s pojačanom intonacijom, a ja sam, za oktavu više, štitio suvereno pravo Srbije i građana Srbije da budu svoj na svome i da sami, suvereno, odlučuju o svojoj budućnosti“, rekao je predsednik Vučić opisujući na današnjoj pres-konferenciji nedavni sastanak sa funkcionerom Stejt departmenta.

Najavljujući da će sutra izneti sve detalje tog sastanka, rekao je da je svoj posao radio časno i odgovorno, ozbiljno, štiteći interese Srbije.

Kroz različite teme je, kaže, govorio o nezavisnosti Srbije, o nezavisnom odlučivanju, suverenom pravu da se narod i građani Srbije pitaju za budućnost više mnogo nego neki drugi.

„Čini mi se da sam imao ozbiljnu argumentaciju za to“, rekao je Vučić.

Hojt Ji je, kaže, profesionalac, ozbiljan političar:

„Preneo je neke teške poruke za nas, ne sasvim nove, možda sa nešto izraženijom, povišenom intonacijom. U skladu sa tim ja sam za oktavu snažnije štitio interese Srbije i pravo građana da budu svoji na svome i odlučuju o budućnosti“, preneo je Vučić.

Naveo je da je dogovoreno sa američkom stranom pre sastanka da se saopštenje sačini konsenzusom, te da su „naši američki prijatelji verovatno pomislili da ćemo pokušati da sakrijemo neku od tema ili da ih uvijemo u lepe oblande, kao što su to neki ranije činili“.

„Iznenadilo ih je kada su dobili tekst, možda i brutalniji nego što su očekivali… Taj tekst je odražavao sve sa sastanka, od braće Bitići, do paljenja Ambasade. Ja ne moram da dodajem o uticaju Rusije, Kosovu i Metohiji, što su najveća neslaganja, o čemu su oni već više puta govorili“, rekao je Vučić.

Najavio je da će sutra izneti šta su bili njegovi odgovori na sva ta pitanja.

Aleksandar Vučić i Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Amerikance uplašio Šojgu, pa su poslali Hojta Jija

„Amerika nam je važna kao partner… Teško da bez dobrih odnosa sa SAD možemo da računamo na prosperitet. Ali, na budućnost ne možemo da računamo, a i kakva bismo zemlja bili, da ne baštinimo naš slobodarski duh“, istakao je.

Poštujemo američke interese, interese EU, Rusije, ali imamo interes Srbije i štitimo ih, istakao je srpski predsednik.

Primetio je, kaže, po pitanju sedenja na dve stolice, da su oni koji bi da učestvuju u sukobu o dve stolice podeljeni, pa su za jednu ili drugu stolicu, 50 prema 50 odsto.

„Građani Srbije su 40 odsto za jednu stolicu, 10 odsto za drugu, a 50 posto su za nezavisnu Srbiju. E, ja sam na toj trećoj strani“, poručio je Vučić.

„Ja sam na toj trećoj strani, hoćemo da imamo nezavisnu Srbiju, na EU putu, koja neće da se odriče prijatelja kada je teško, i ako su u pitanju Rusija, Kina, SAD ili bilo ko drugi“, zaključio je predsednik Vučić. 

EU ilustracija - Sputnik Srbija
Zašto im dade mač, Evropo?!

Vučić: Postoji samo jedno međunarodno pravo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Katalonije da postoji samo jedno međunarodno pravo, koje ne može da se krši i gazi, a da je međunarodna zajednica pokazala licemerje braneći ga u ovom slučaju, a istovremeno kršeći u slučaju Kosova.

„Koliko god smo na strani Španije, koja je pokazala iskreno prijateljstvo sa Srbijom, iz svojih razloga kao što su Katalonija ili Baskija, ali je za razliku od drugih to pokazala, znam da je svakom Srbinu teško da gleda bučno licemerje svakog dana o poštovanju teritorijalnog integriteta“, rekao je on na konferenciji za štampu posle razgovora sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Ukazao je da se svaki dan suočava sa zahtevima međunarodnih predstavnika da mora da poštuje integritet Kosova, a da im odgovara da mi imamo Ustav kojim nismo priznali nezavisnost Kosov i da ne može da im izađe u susret.     

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala