Amerikance uplašio Šojgu, pa su poslali Hojta Jija

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC Aleksandar Vučić i Sergej Šojgu
Aleksandar Vučić i Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako dođete posle Šojgua, znači da vam je teza: „Mi smatramo opasnim već i to što je Šojgu došao, za nas je ’crvena krpa‘ već i to što je on bio u Beogradu. Mi sada od vas hoćemo neki znak vernosti. Šojgua ste ugostili kao ministra, sad nama dajte nešto da mi možemo kod kuće da kažemo da Srbe držimo i dalje“, smatra Ljiljana Smajlović.

„Možda su se uplašili da je Šojgu izdejstvovao status diplomatskog imuniteta za zaposlene u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, pa su došli da pokušaju da to spreče“, kaže za „Sputnjik intervju“ kolumnistkinja „Nedeljnika“ Ljiljana Smajlović, povodom poruka američkog zvaničnika Hojta Jia u Beogradu.

Smajlović ističe da, ipak, nema insajderske informacije u vezi sa tim šta je Beograd odlučio što se tiče statusa zaposlenih u Centru.

Ona naglašava i da niko više sa Zapada ne dolazi u Srbiju ko ne pominje Niš na ovaj ili onaj način.

„Američki zvaničnik Brajan Hojt Ji rekao je u Beogradu ono što uvek govori, ali veoma je zanimljivo što je on došao u Srbiju samo nekoliko dana posle posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua“, kaže bivša predsednica Udruženja novinara Srbije.

Aleksandar Vučić i Hojt Ji - Sputnik Srbija
Hvala Hojte, dobićete odgovor srpskog naroda!

Iako ističe da Hojt Brajan Ji nije neki naročito visoki funkcioner američke administracije, Smajlovićeva kaže da je za Amerikance veoma važno što je Beograd ugostio ruskog ministra odbrane.

Kaže i da bi američki zvaničnik smatrao da je dolazak u Beograd uspešan kada bi po povratku u Vašington mogao da pokaže kako se Srbija posle njegovo posete pomerila bar nekoliko milimetara ka Zapadu.

 „Ako dođete posle Šojgua, teza vam je: ’Mi smatramo opasnim već i to što je Šojgu došao, za nas je ’crvena krpa‘ već i to što je Šojgu bio u Beogradu. Mi sada od vas hoćemo neki znak vernosti. Šojgua ste ugostili kao ministra, sad nama dajte nešto da mi možemo kod kuće da kažemo da Srbe držimo i dalje‘“, kaže Smajlovićeva.

Smajlovićeva nije iznenađena brzom reakcijom Moskve na Jiovu izjavu o tome da Srbija ne može da sedi na dve stolice.

„Moskva ovo prati jednako ili više zainteresovano kao i Amerikanci i mislim da je i Moskvi važno da mi ne napravimo korak u onom suprotnom pravcu, što je i logično. Nama Moskva jako mnogo čini, Kosovo bi bilo član Ujedinjenih nacija da nema tog straha od veta Moskve i po meni to je veoma krupna strateška usluga koju nam Rusija pravi“, kaže naša sagovornica.

SAD, Rusija i Srbija - ilustracija - Sputnik Srbija
Brutalna ucena je novi kurs Amerike: Obračun sa Rusijom u — Srbiji

U odnosima Srbije sa SAD najvažnija su pitanja Kosova i Metohije i odnosi sa Rusijom, ali u ovom trenutku mnogo je važnije ovo drugo.

„Šojgu je bio okidač, a ne bilo šta u vezi sa Briselskim sporazumom“, kaže Smajlovićeva.

Na pitanje šta bi SAD mogle da traže od Srbije u smislu prekida bliskih odnosa sa Rusijom, da li je to možda uvođenje sankcija Rusiji, Smajlovićeva kaže da se u diplomatskim susretima govori o vrlo konkretnim stvarima.

„Niko nikada ne kaže: ’Prekinite bliske odnose‘. Ja mislim da je to bilo: ’Nemojte da date Rusima ono što ste nama dali za naše osoblje‘. Eto, to je valuta u međunarodnim odnosima. To je način na koji vi iskazujete nekome poverenje. Vi ste dali pripadnicima NATO-a taj imunitet, ako sad to date i Rusima stavljate nas u istu poziciju“, kaže naša sagovornica.

Ona ukazuje da je strah od Rusije postao važan pokretač stvari u Americi.

Hojt Ji - Sputnik Srbija
Procurili detalji sa sastanka: Šta je Vučić odgovorio Jiju

„Mi već deset godina slušamo da se ne može sedeti na dve stolice. To ništa nije tačno. Naravno da nema ničeg šizofrenog u tome da želiš da budeš u dobrim odnosima sa što je moguće više strana sveta“, kaže Smajlovićeva i dodaje da je „Vašingtonu važno da uplaši Srbiju od bliskih veza sa Rusijom“.

O detaljima razgovora sa Jiom predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestiće javnost u narednim danima, a prema oceni naše sagovornice srpska strana bila je spremna da iznese više detalja, ali su Amerikanci insistirali da saopštenje bude lakonsko i vrlo načelno.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala