Dačić: Isti je put Kosova i Katalonije

© AP Photo / Darko VojinovicIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Ivica Dačić rekao je večeras da jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije za Srbiju nema nikakvo pravno dejstvo i ukazuje da postoji sličnost sa jednostranim aktom Prištine.

„Srbija podržava teritorijalni integritet, celovitost Španije i taj akt nije u skladu sa španskim ustavnim sistemom. Za razliku od toga kako su druge zemlje reagovale na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, Srbija je principijelna i isto tako ne prihvata bilo kakve jednostrane akte bilo gde u svetu, uključujući Kataloniju. Naš stav je sasvim jasan“, rekao je on nakon obilaska „Medija marketa“.

Marijano Rahoj - Sputnik Srbija
Raspušten katalonski parlament, izbori 21. decembra

Kazao je da je čitao šta je rekao predsednik EK Žan Klod Junker i naglasio da je zaprepašćen time kakva bi „tišina nastala kada bi ljudi govorili samo ono što znaju“.

„Junker je govorio o nekom pritisku Jugoslavije na Sloveniju i Hrvatsku i da zato ne mogu da se porede Jugoslavija i Španija i Katalonija. Toliko su gluposti izrekli svih ovih meseci. Činjenica da je na takvoj funkciji ne može da mu da za pravo da je u pravu, jer priča neistinu“, poručio je Dačić.

Sličnost između Katalonije i Kosova postoji u jednoj osnovnoj stvari, a to je da se radi o jednostranom potezu, jednostranom proglašenju nezavisnosti, dodao je on.

„Isti je put Kosova i Katalonije, samo je problem u tome što u ovom slučaju velike sile ne podržavaju Kataloniju, u slučaju Kosova je bio drugačiji interes. Neće valjda svet da se zasniva na tome da li vas vole ili ne vole velike sile, već mora da se zasniva na međunarodnom pravu“, podvukao je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala