Raspušten katalonski parlament, izbori 21. decembra

© REUTERS / SUSANA VERAMarijano Rahoj
Marijano Rahoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na tajnom glasanju, katalonski parlament je proglasio nezavisnost. Španska vlada preuzela je prve korake za odgovor na situaciju u Kataloniji time što je raspustila regionalni parlament, smenila vladu i šefa policije.

Španski premijer Marijano Rahoj je rekao da će u Kataloniji biti održani izbori 21. decembra.

On je dodao da je proglašenje nezavisnosti Katalonije nelegalno.

Rahoj je najavio da će ministri u centralnoj vladi preuzeti ovlašćenja katalonske administracije, preneo je Rojters.

Kako prenosi Vangvardija, španska vlada je smenila katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, potpredsednika Oriola Žunkerasa i sve članove vlade.    

Rahoj je posle sastanka kabineta rekao da će biti zatvorena katalonska diplomatska predstavništva, koja su poslednjih godina otvorena u Njujorku, Londonu i Parizu, kao i da će biti otpušteni katalonski predstavnici u Briselu i Madridu. 

„Nikada nismo želilil da dođemo do ove tačke“, rekao je Rahoj i dodao da je cilj da se Katalonija vrati u normalno i legalno stanje što je pre moguće, preneo je AP. 

Prethodno je Španski senat odobrio je vladi u Madridu da uspostavi direktnu kontrolu nad Katalonijom, odnosno da aktivira član 155 ustava. 

Katalonski parlament danas je tajnim glasanjem glasao za deklaraciju kojom se proglašava nezavisnost od Španije u statusu republike.

Za deklaraciju je glasalo 70 poslanika, deset je bilo protiv, a dva listića su bila prazna. Katalonski poslanici iz Socijalističke partije, Narodne partije i Sijudadanosa napustili su salu pre glasanja o nezavisnosti od Španije.   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala