Poruka Amerike Srbiji: Ne može se sedeti na dve stolice

© AP Photo / Boris GrdanoskiHojt Brajan Ji
Hojt Brajan Ji - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ne može se sedeti na dve stolice istovremeno, poručio je danas u Beogradu na srpskom jeziku visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, objašnjavajući da zemlja kao što je Srbija, koja želi da postane član EU, mora da pošalje vrlo jasnu poruku, a ne da balansira između dve strane.

„Važno je da zemlja načini strateški izbor, da to bude deo zvanične politike, kao što je to uradila Hrvatska kad je članstvo u EU stavila iznad svega ili Crna Gora po pitanju NATO-a. Važno su vrednosti, da dela budu jača od reči, da se pošalje jasna poruka“, rekao je Hojt Ji.

Aleksandar Čepurin i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Sporazum o Centru u Nišu je potpisan (video, foto)

On je naveo da je bitno i kako Srbija demonstrira opredeljenost za evropske vrednosti, jer je zemlja koju međunarodna zajednica pomno prati.

„Poruke balansiranja nisu jasne poruke. Bitno je da država ne balansira između dve strane“, smatra zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Hojt Ji je učestovao na 17. Srpskom ekonomskom forumu, gde je rekao da je vrlo optimističan po pitanju regiona Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, posebno kada je reč o narednoj godini.

„Na evropskom putu potrebno je ispuniti kriterijume i standarde, ali takođe je potrebno fokusirati se na ono što žele sami građani“, rekao je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, važno je da se ključni problemi reše u svojoj osnovi, a ne samo simptomi problema, i ostvari istinski napredak.

„Potrebno je shvatiti urgentnost trenutka u suočavanju sa problemima, da se situacija ne bi pogoršala. Važan je i taj koncept partnerstva“, rekao je on.

Srbija i Rusija - Sputnik Srbija
U Skoplju je jaka Albanija, u Sarajevu — Turska, a u Srbiji...

Kad je reč o situaciji na Balkanu, Hojt Ji je naveo da je region od rata prešao veliki put, da poređenja nema, ali da se po pitanju stabilnosti i bezbednosti ništa ne može uzimati zdravo za gotovo.

„Sveukupan trend je pozitivan, ali rizik od izbijanja sukoba i dalje postoji“, smatra on.

Prema njegovom mišljenju, ruska vizija Balkana razlikuje se od evropske.

„Na osnovu postupaka Rusije u regionu čini se da ona želi da Balkan ostane slab i podeljen, a ne snažan i bolje integrisan u EU“, poručuje on.

Hojt Ji kaže da je Aleksandar Vučić, i kao predsednik i premijer, jasno rekao šta je cilj Srbije, ali i da želi dobre odnose sa Rusijom.

„Nije baš očigledno kako će se to izbalansirati“, rekao je zvaničnik Stejt departmenta, navodeći da je stav SAD da gde god je moguće bude kooperativne, a gde to nije moguće, braniće svoje interese i interese partnera.

Zastave Srbije, Rusije I EU - Sputnik Srbija
Rusija u duši, na putu ka Evropi, sve okolo Amerika. Gde je Srbija?

Smatra da projekat EU neće biti kompletan bez Zapadnog Balkana.

Sadašnja američka administracija je jasno pokazala da je posvećena regionu, kaže on, a što se tiče uključivanja u dijalog Beograda i Prištine napominje da su SAD deo tog procesa od početka.

„Sve dok dve strane to budu želele, kao i EU, pomagaćemo, ali se nećemo nametati“, zaključio je Hojt Ji.

Zašto bi ruski centar imao diplomatski imunitet?

Hojt Ji je rekao da SAD ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski imunitet, istakavši da to nije norma u međunarodnoj zajednici.

„Zašto Rusija to traži, zašto vrši pritisak na Srbiju da joj da nešto što nije norma u međunarodnoj zajednici?“, rekao je Hojt Ji novinarima u pauzi 17. Srpskog ekonomskog foruma.

Prema njegovim rečima, cilj SAD je da Srbija bude prosperitetna, stabilna i bezbedna država, integrisana u EU.

„Zato verujemo da treba da se okrene partnerstvima, inicijativama koje će je približiti EU“, rekao je Hojt Ji.

„Predlažem našim partnerima u Srbiji da pitaju Rusiju šta ona čini da joj pomogne na putu ka EU. Ne vidimo kako bi dodeljivanje diplomatskog imuniteta personalu u centru pomoglo Srbiji da ispuni cilj — članstvo u EU“, zaključio je američki zvaničnik.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala