Mađarski ministar odbio poziv ukrajinskog kolege

© Fotolia / YurlickZastave Mađarske i EU na ulazu u predsedničku palatu u Budimpešti
Zastave Mađarske i EU na ulazu u predsedničku palatu u Budimpešti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto javno je odbio poziv ukrajinskog ministra spoljnih poslova Pavelom Klimkinom za sastanak o kijevskom zakonu o obrazovanju.
Glava MID Ukrainы Pavel Klimkin - Sputnik Srbija
Ukrajina iznenađena izjavama Mađarske o reviziji sporazuma o pridruživanju

Prema pitanju mađarskog lista „Mađar nemzet“, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je tokom sastanka sa predstavnicima mađarske dijaspore u Užgorodu izjavio da će Budimpešta pokrenuti reviziju sporazuma o udruživanju Ukrajine sa Evropskom unijom zbog novog zakona o obrazovanju koji je usvojio Kijev, a koji je u suprotnosti sa principima dokumenta.

Pavel Klimkin je na Tviteru napisao da je spreman da poseti Zakarpatje zajedno sa Sijartom, sasluša mađarsku stranu i započne dijalog. U odgovor na to, mađarski ministar je izjavio da je Klimkin „zakasnio“ sa svojim predlogom i da je mišljenje zakarpatskih Mađara „trebalo da se traži pre usvajanja zakona“.

Zakon o obrazovanju usvojila je Vrhovna rada početkom septembra. Prema ovom dokumentu, od 2018. godine menja se predavanje predmeta na jezicima nacionalnih manjina od petog razreda. Od 2020. godine nastava na nacionalnim jezicima biće prekinuta i u nižim razredima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala