Ukrajina iznenađena izjavama Mađarske o reviziji sporazuma o pridruživanju

© AP Photo / Lefteris PitarakisGlava MID Ukrainы Pavel Klimkin
Glava MID Ukrainы Pavel Klimkin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin rekao je da je iznenađen izjavama Mađarske o reviziji sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU i da namerava da o tome razgovara u Budimpešti 12. oktobra.

„Veoma sam iznenađen izjavama mađarskog ministra spoljnih poslova o reviziji sporazuma o pridruživanju. Planiram da raspravljam o svim pitanjima 12. oktobra u Budimpešti“, napisao je Klimkin na svom nalogu na Tviteru.

​​Ministar je dodao da je za Kijev „revizija sporazuma o pridruživanju moguća samo u kontekstu obezbeđivanja jasne evropske perspektive Ukrajine“.

Mađarski list „Mađar nemzet“ javio je da je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto tokom sastanka sa predstavnicima dijaspore u Užgorodu izjavio da će Budimpešta pokrenuti reviziju sporazuma o udruživanju Ukrajine sa Evropskom unijom zbog novog zakona o obrazovanju koji je usvojio Kijev. Sijarto je naveo da novi zakon o obrazovanju krši principe sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU, jer lišava nacionalne manjine prava na učenje na maternjem jeziku, što će dovesti do pogoršanja položaja Mađara i drugih nacionalnih manjina koje žive u Ukrajini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala