Trojanski konj Amerike: London tera Rusiju sa Balkana!

CC0 / Pixabay / Trojanski konj
Trojanski konj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britansko-centralnoevropski lobi koji se najbolje pokazao u Bosni kao antisrpski, danas je glavni huškač kada se radi o svađanju Evrope sa Rusijom. Sama Evropa nema snage da ispuni američke zahteve i „udalji Rusiju sa Balkana“, ali zato Britanija preuzima taj posao.

Američki predsednik Donald Tramp još je u izbornoj kampanji najavio da će sredstva namenjena Evropi i ovom delu Balkana znatno umanjiti. U prvi mah Trampa niko nije shvatao ozbiljno, posebno jer je EU i sama u problemima, a Balkan je „vruć krompir“ na evropskoj teritoriji, koji je dosada finansijski, bar njen veći deo, bio na jaslama Amerike. No, Tramp je rečeno i ispunio, i budžet SAD za Evropu projektovan za 2018. godinu, u odnosu na prethodnu, smanjio čak za 336 miliona dolara. Drugim rečima, predsednik Amerike je Evropi ostavio da se bakće sa Zapadnim Balkanom.

Pripadnik eltne britanske specijalne jednice SAS - Sputnik Srbija
Britanci spasili OVK od propasti (video, foto)

U tekstu objavljenom na sajtu Fonda za stratešku kulturu profesor Nenad Kecmanović pomenuo je britanski Dom lordova, Maršalov fond za Evropu, ali i Pedija Ešdauna i Volfganga Petriča, uz još neke aktere, koji su ovih dana ozbiljno aktivni, bar u delu koji se tiče BiH i RS.

Ako odemo šire od Bosne i Hercegovine, isti akteri, kako bi „smanjili širenje ruskog uticaja“, već su stavili pod kontrolu zvaničnu politiku Makedonije, Crne Gore, a taj posao privode kraju i na nepriznatom Kosovu.

Pitanje je da li to rade u ime zvanične Amerike, sakriveni pod suknju zvanične Evrope, ili ovaj posao obavljaju lobisti takozvane politike „države duboke Amerike“, samo pod „firmom“ EU.

Politikolog Dragomir Anđelković kaže da zvanična Evropa nije u stanju da vodi ni efikasnu propagandu unutar svojih granica u prilog jačanju evropske ideje, pa ako je cilj da Evropa bude „štit od širenja ruskog uticaja“ na ovim prostorima, taj posao će biti sterilan.

„Evropa nema snage da bilo šta uradi, a pitanje je i koliko je Tramp lično za produbljivanje antiruske priče. Za to je više zainteresovana takozvana ’američka duboka država‘ sa kojom je Tramp u sukobu. U okolnostima kad Amerika prepušta ovo pitanje Evropi, moguće je da je to samo način na koji Stejt department želi da relaksira odnose na Balkanu u odnosu na Rusiju, jer je Trampova administracija svesna da Evropa neće moći ništa da uradi“, kaže naš sagovornik.

S druge strane, on dodaje da, ako bi u Evropi neko na sebe preuzeo obavezu da štiti Evropu od Rusije, a za američke interese, to bi bila Velika Britanija.

„Što se tiče imena koja su pomenuta, to su oni isti ljudi koji su antisrpski nastrojeni, koji su svoje negativne emocije sad preneli na Rusiju. Dakle, taj lobi britansko-centralnoevropski, koji se najbolje pokazao u Bosni kao antisrpski, svakako je danas glavni huškač kada se radi o svađanju Evrope sa Rusijom“, zaključuje naš sagovornik.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej - Sputnik Srbija
Tereza Mej: Britanija se u EU nikada nije osećala „kao kod kuće“

Inače, kada je reč o takozvanom Maršalovom planu Evrope za Zapadni Balkan, on predviđa da će Nemačka biti ta koja će zemljama Zapadnog Balkana da pomogne ekonomski, kako bi na taj način ublažila činjenicu da ovaj region neće skoro postati deo Evropske unije, ali i da bi sprečila Rusiju da to iskoristi i da ojača uticaj i prisustvo u, pre svega, Srbiji. Britanski lordovi, pre nekoliko dana su se bavili Balkanom na Veću za međunarodne odnose Gornjeg doma Ujedinjenog Kraljevstva, u čijoj raspravi je učestvovao kao gost general Majkl Rouz, inače bivši zapovednik snaga UNPROFOR-a u BiH, a sa kojeg je poručeno: Nismo smeli da dozvolimo Srbima da pokazuju mišiće. Što se tiče uloge Britanije na Balkanu, ona je oduvek bila „trojanski konj“ Amerike i što se tiče ovih prostora, ali i što se tiče same EU.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala