Američke packe Mađarskoj

© WikipediaZastava iz perioda mađarske revolucije 1956. u spomen žrtvama ispred zgrade mađarskog parlamenta
Zastava iz perioda mađarske revolucije 1956. u spomen žrtvama ispred zgrade mađarskog parlamenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Stejt department upozorio je Vladu Mađarske da je protiv usvajanja zakona kojim se zahteva da nevladine organizacije koje primaju više od 26.000 dolara u donacijama iz inostranstva budu registrovane kao „organizacije podržane iz inostranstva“.
Džordž Soroš - Sputnik Srbija
Kako zarađuje „veliki humanista“ Soroš

Mađarska će učiniti još jedan korak dalje od principa NATO-a i EU ukoliko potpiše mere kojima se nameću ograničenja nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva, navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

„Ukoliko zakon bude usvojen, to će biti još jedan korak Mađarske dalje od obaveza za podržavanje principa i vrednosti koje su ključne za EU i NATO“, navodi se u saopštenju.

Mađarski parlament je 14. juna usvojio zakon kojim se zahteva da nevladine organizacije koje primaju više od 26.000 dolara kao donacije iz inostranstva budu registrovane kao „organizacije podržane iz inostranstva“. Zakon predviđa sankcije za NVO koje ne budu poštovale ovo pravilo.

Zakon bi mogao da ugrozi mađarsko civilno društvo blokiranjem njegove sposobnosti da „organizuje i izrazi zabrinutost na legitiman i demokratski način“, dodaje se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala