Mini Maršalov plan: Ovako Nemačka zamišlja balkanski prosperitet

© Foto : StockSnapIlustracija
Ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka je pripremila mini Maršalov plan za Balkan koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona, a na neki način bi bio kompenzacija za dugo čekanje na punopravno članstvo u Evropskoj uniji, pišu „Večernje novosti“, pozivajući se na diplomatske izvore.

Prema tom listu, ovaj predlog Berlina uskoro će se naći na stolu Evropskog saveta u Briselu, koji bi trebalo da ga odobri i odredi poseban fond za balkanske države.

Devojka vodi psa koji je obučen u odelce sa simbolima EU - Sputnik Srbija
Nova nemačka ucena — srpski opanak u bojama EU

Pomenuti plan nazvan je „Berlin plus“, a novac za njegovu realizaciju trebalo bi da, između ostalih, obezbede Evropska ekonomska zona (EEA) koju čine sve zemlje-članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu (EFTA), kojoj uz navedene države pripada i Švajcarska.

Sume još nisu poznate, jer bi tek trebalo da se organizuju donatorske akcije, ali bi, zbog obima projekata, svakako trebalo da budu značajne.

Ideja je da se od našeg regiona u kratkom roku od nekoliko godina stvori atraktivan ekonomski prostor.

Fondovi bi, između ostalog, mogli da se koriste i za osnivanje novih firmi.

Jedan od ciljeva je i da se Zapadni Balkan premreži infrastrukturnim vezama kao što su auto-putevi koji bi spojili Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom ili Beograd s Tiranom, preko Prištine.

Norveška - Sputnik Srbija
U Norveškoj hladno, al′ sreća veća nego na Balkanu

Evropska unija bi na ovaj način dobila obučene radnike i tehnološki pripremljen region, a cilj je i da se povećanjem standarda Zapadni Balkan više približi evropskim partnerima.

Namera je da se tako „preskoči“ neizvestan period od sledećih nekoliko godina u kome EU, pritisnuta mnogobrojnim krizama, ne namerava da se dalje širi.

Jak razlog za aktiviranje „Berlina plus“ je i smanjenje tenzija u regionu.

Za Nemačku Zapadni Balkan ima veliki bezbednosni značaj, navodi se u tekstu.

Prilika da se nešto konkretnije uradi u kontekstu „Berlina plus“ otvoriće se već sredinom sledećeg meseca, kada se u Trstu održava redovni godišnji samit o Zapadnom Balkanu, pišu „Novosti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala