Kuda će Ahtisari kad ode sa čela svoje mirovne organizacije?

© AP Photo / Visar KryeziuMarti Ahtisari
Marti Ahtisari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nobelovac i bivši finski predsednik Marti Ahtisari (80) najavio je da će se na jesen povući sa mesta predsednika svoje mirovne organizacije — Inicijative za upravljanje krizama (CMI). Da li se taj dobitnik Nobelove nagrade za mir potpuno povlači iz javnog života?
Vučić: Imaćemo i mi „svog“ Ahtisarija i Olbrajtovu

Ahtisari je tu odluku saopštio juče na sastanku te mirovne organizacije za rešavanje globalnih konflikata koju je osnovao pre 17 godina, navodeći da će za CMI raditi ubuduće kao savetnik, prenosi AP. Istovremeno je preporučio da ga na toj funkciji zameni bivši finski premijer Aleksander Stub.

Ahtisari je Nobelovu nagradu za mir dobio 2008. godine „za višedecenijsko angažovanje i posredovanje u uspostavljanju mira i rešavanju konflikata na više kontinenata“.

Bio je specijalni izaslanik UN za status Kosova i Metohije, a pripisuje mu se da je pomagao u okončanju 30 godina dugog sukoba između pobunjenika iz provincije Aceh i Vlade Indonezije, kao i da je doneo nezavisnost Namibiji.

Marti Ahtisari i Hašim Tači - kombo - Sputnik Srbija
Ahtisari savetovao Tačija da zavadi Srbe

Sputnjik je prošle nedelje preneo informaciju da će Marti Ahtisari biti deo pregovaračkog tima za saradnju Beograda i Prištine, a da će se kao savetnici pojaviti Medlin Olbrajt i ljudi bliski NATO-u.

Kako navode prištinski izvori, cilj je da se ubrzaju pregovori Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i da se u njih uključi i Amerika.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala