Zaev: U Srbiji na vlasti nacionalističko rukovodstvo

Pratite nasTelegramOdyssey
Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je da su Srbi i Makedonici bratski narodi, ali i da je u Srbiji na vlasti „nacionalističko rukovodstvo“ Aleksandra Vučića.

„A Srbi i Makedonci su bratski narod. Evropa će nas voleti više ako unapredimo našu saradnju. Srbija je ta koja zaslužuje prvo od nas podršku zato što smo pravoslavni, hrišćanski narod i treba da pomažemo jedni druge“, rekao je Zaev u intervjuu za emisiju „Da se ne lažemo“ za televiziju „Kurir“.

Makedonska policija u blizini parlamenta - Sputnik Srbija
Klintonista dolio ulje na vatru: Makedonija na ivici rata

Na pitanje zašto „nacionalistički krugovi“ više simpatišu lidera VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog nego njega, Zaev kaže da i u Srbiji postoji „nacionalističko rukovodstvo“ premijera Aleksandra Vučića, koji je sebe deklarisao kao lidera u regionu, a pokazao je, kako kaže, svoje nacionalističke pozicije prvom prilikom kada mu je bila ugrožena politička karijera.

Zaev je pozvao članove srpske vlade, u kojoj su mu, dodaje, neki ministri prijatelji, da kažu šta se to poboljšalo u odnosima Srbije i Makedonije otkad je Gruevski na vlasti.

„Naprotiv, zatvorila su se sva vrata. Ne postoji nijedna investicija Srbije u Makedoniji. Postoji samo jedna investicija Makedonije u Srbiji i to je ’Brako‘ u Nišu. Otvorili su fabriku za proizvodnju određenih vozila, a Srbi i Makedonci su bratski narod i možemo mnogo više da sarađujemo“ rekao je on.

Policajci u blizini zgrade Sobranja u Skoplju, kod spomenika Aleksandru Makedonskom. - Sputnik Srbija
Makedonija — Ukrajina kao sudbina?

On je istakao da je lider Gruevski taj koji je glasao za „pripadnost verskih objekata na Kosovu Albancima“ iako je poznato da oni nemaju ništa zajedničko sa njima.

„Tamo je istorija Srbije, tamo je srce Srbije. U najmanju ruku trebalo je da se ogradi, da ostane neutralan“, rekao je Zoran Zaev.

Povodom političke krize u Makedoniji i kritika na račun izabranog predsednika Sobranja Talata Džaferija, za koga neki mediji i u Srbiji i u Makedoniji smatraju da je problematičan zbog načina izbora, ali i zbog toga što je Albanac, Zaev je rekao da je dosadašnja garnitura na vlasti 11 godina bila u koaliciji sa albanskim partijama — dve godine sa DPA i devet godina sa DUI, odakle je Džaferi.

„On je dugo bio predsednik komisije u parlamentu, bio je ministar odbrane i zamenik ministra odbrane u prethodnom periodu, i to uopšte nije bilo sporno“, naveo je Zaev.


Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala