Ko je Šefket Musliju koga je pomenuo premijer? (video)

© Foto : Youtube/AP ArchiveŠefket Musliju albanski terorista OBMPB, OVK i ANA
Šefket Musliju albanski terorista OBMPB, OVK i ANA - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bliski saradnik klana Haradinaja, terorista zadužen za sever Kosova, umešan u ubistva i napade na Srbe, kao i incidente u Kumanovu u Makedoniji 2015. godine i rođak Jonuza Muslijua, predsednika Nacionalnog veća Albanaca i opštine Bujanovac.

Šefket Musliju, koga je danas srpski premijer Aleksandar Vučić apostrofirao kao jedno od „lica sa poternice“ Republike Srbije sa čela spiska onih koji su albansko pitanje radikalizovali, bivši je komandant Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, (OVPMB), ali i kosovske terorističke OVK i albanske ANA.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Protestna nota Francuskoj, poziv ambasadoru Srbije na konsultacije

Kao član OVK na Kosovu služio je pod komandom Ramuša Haradinaja, a najaktivniji je bio tokom 1998. godine.

Našem pravosuđu poznat je kao pripadnik takozvane Gnjilanske grupe OVK, koja se tereti za zlostavljanje i ubijanje Srba tokom 1999. Poznat je i po tome što je bliski rođak Jonuza Muslijua, koji je predsednik nacionalnog veća Albanaca i predsednik opštine Bujanovac, koji je proteklih dana potpirivao vatru izjavljujući za Sputnjik da je njegov predsednik Rama, a da on živi u „državi Kosovo“.

Sami Albanci na jugu Srbije plaše se Šefketa Muslijua jer je 2000. godine imenovan za vođu grupe koja je htela da „disciplinuje“ neposlušne Albance, koji su odbijali saradnju sa teroristima.

Po formiranju OVPMB-a postao je njen komandant i rukovodio je Glavnim štabom u Dobrosinju. Sa tog položaja je naredio prisilnu mobilizaciju vojno sposobnih Albanaca, njihovu kratkotrajnu obuku i upućivanje u terorističke akcije. Inicirao je osnivanje lokalnih seoskih štabova na području Preševa i Bujanovca, koje je zatim objedinio i stavio pod svoju komandu.

Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Zašto su evropski mediji prvo javili da će Haradinaj biti izručen

Lično je učestvovao ili naredio izvršenje više oružanih napada na položaje pripadnika policije u selima Dobrosin i Končulj.

Predvodio je teroristički napad na patrolu policije u Končulju 23. novembra 1999. kada su ranjena dva policajca, kao i akciji izvedenoj 26. februara 2000, kada je sa grupom od 11 naoružanih pripadnika OVPMB-a napao policiju kod sela Končulj, pri čemu su poginula dva pripadnika MUP-a i još dva su ranjena, a stradao je i jedan borac OVPMB-a. Iste godine je podmetnuo četiri protivtenkovske mine u blizini osnovne škole u Končulju, na putu prema Dobrosinu, gde je 8. juna 2000. godine povređeno pet pripadnika policije. Tereti se i za otmicu i ubistvo dvoje poslednjih srpskih žitelja Malog Trnovca 22. juna 2000, a naredio je i postavljanje protivtenkovske mine na seoskom putu u Malom Trnovcu, od čije je eksplozije 10. novembra 2000. godine poginuo policajac Ivica Božinović.

Početkom januara 2001. godine izjasnio se da će prihvatiti sporazum o demilitarizaciji OVPMB-a, kao komandant Glavnog štaba ove organizacije, naložio je njenim pripadnicima da veći deo naoružanja sklone u bunkere i skladišta, ali 4. februara iste godine organizovao je napad na položaje Vojske Jugoslavije i policije u selu Lučane.

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači: Demokratski svet ignoriše srpske optužbe

Početkom marta iste godine tereti se i za otmicu četvoro Srba, koji su zatočeni i mučeni u Končulju, kao i otmicu i zlostavljanje civila Radomira Stojiljkovića iz Trstenika.

Kao komandant OVPMB-a, predao je oružje pripadnicima Kfora 26. maja 2001. godine iskoristivši amnestiju koju je dala SRJ svim teroristima koji do kraja meseca maja te godine polože oružje. Posle raspuštanja OVPMB-a, nastanio se u Gnjilanu, ali je nastavio da komanduje grupom terorista, koja je po njegovom naređenju izvršila više terorističkih napada na jugu Srbije od juna 2001. do kraja 2003. godine.

Posle formiranja ANA na jugu Srbije, izabran je za rukovodioca divizije „Adem Jašari“ koja je bila locirana u Preševskoj dolini i zajedno sa Ljirimom Jakupijem organizovao je diverzantsko-teroristička dejstva u skladu sa nalozima rukovodstva ANA.

Preko članova svoje porodice, koji žive u Nemačkoj, inicirao je osnivanje tzv. humanitarnog fonda „Glas otadžbine“ preko kojeg su prikupljana sredstva od Albanaca koji rade u inostranstvu

Šefket Musliju poznat je i kao Hadžija. Bavio se i švercom oružja koje je iz Albanije doturano i prodavano na Kosovu, u Makedoniji i na jugu Srbije… Uhapšen je 12. aprila 2003. godine od strane Kfora i nalazio se u zatvoru u bazi „Bondstil“ kod Uroševca, gde je osuđen na deset godina zatvora. Pušten je iz zatvora 26. maja 2011. godine.

Stavljen je na američku crnu listu lica kojima se zbog terorističke delatnosti uskraćuje finansijska pomoć, odnosno zabranjuje ulazak u SAD. Gnjilane je, inače, glavna baza albanskih terorista s juga Srbije, i odatle prelaze na teritoriju Makedonije, odakle se prebacuje i naoružanje za napade. Šefket Musliju je aktivan na severu Kosova. Povezan je sa napadima u Kumanovu 2015. godine.

Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Haradinaj: Zahtev Srbije za izručenje — direktan poziv na rat

Srpski premijer je danas rekao da je u Gnjilanu 18. aprila 2017. godine održan sastanak Šefketa Muslijua sa bivšim pripadnicima OBPMB-a iz selima Oslare, Neslance i Končulja, gde je razmatrana aktuelna situacija, i mere koje treba da se preduzmu. Na osnovu toga, reko je Vučić, došlo se i do zaključka i dokaza da bombe koje su bačene na albanske kuće u Velikom Trnovcu nisu bacali Srbi, već oni sami.

Vučić je rekao da je namera bila da se isprovociraju ostali Albanci.

„Reč je o veoma opasnoj i ozbiljnoj pripremanoj akciji već više meseci. Do promene koncepta u njihovoj akciji dolazi od 23. decembra prošle godine posle važnog sastanaka koji je održan u jednoj stranoj zemlji. Od tada dolazi do radikalizacije albanskog ponašanja. Naše službe su prikupile sve podatke i pitanje je šta je njihov konačni cilj“, rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala