Vučić: Protestna nota Francuskoj, poziv ambasadoru Srbije na konsultacije

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da odluku francuskog suda niko normalan ne može da razume, jer nema obrazloženja što nije prihvaćen zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja.

Vlada smatra da je odluka sramna, skandalozna, protivpravna i apsolutno nepravična, a više od svega politička, rekao je Vučić na pres-konferenciji nakon vanredne sednice Vlade posvećene odluci francuskog suda.

„Šta ovo znači, na šta ovo liči…“, rekao je Vučić.

On je zatim naveo četiri tačke obrazloženja odluke suda, pomenuvši kao posebno sporne treću i četvrtu.

Ramuš Haradinaj sa svojom advokaticom u sudnici u Kolmaru - Sputnik Srbija
Francuski sud odbio zahtev za izručenje, Haradinaj: Pobeda Albanaca (video, foto)

Pod tačkom jedan sud je konstatovao da su uslovi za razmatranje osnovnog zahteva za ekstradiciju od 6. 1. 2017. ispunjeni, što, kaže, znači da je Srbija dostavila dokumentaciju u skladu sa zahtevom.

U tački dva obrazloženja odbacuje se podnesak od 1. 3. 2017. dostavljen od države-podnosioca, iako su, primetio je premijer, na tome oni insistirali da bi moglo da se utvrdi da li imamo nove činjenice, a ne samo one koje su već uzete u razmatranje prilikom presuđivanja Haškog ad hok tribunala.

U tački četiri sud, istakao je Vučić, saopštava da je utvrdio da bi izručenje moglo da ima izuzetno teške posledice po Haradinaja.

„Pa nismo ga zvali na čokolade i bombone, nego da odgovara za zločine“, primetio je Vučić.

Vučić je pročitao iskaze svedoka i upitao da li su pripadnici svoje junaštvo pokazivali ubijanjem i silovanjem.

Naveo je izjave brutalnog zlostavljanja koje su predočene sudu u Kolmaru.

„To su stvari koje su valjda bile neprihvatljive“, rekao je Vučić misleći na francuski sud.

Srbija će Francuskoj uputiti protestnu notu zbog odluke suda u toj zemlji da ne izruči Ramuša Haradinaja i pozvati svog ambasadora iz Francuske na konsultacije u Beograd, najavio je premijer Aleksandar Vučić.

Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Zašto su evropski mediji prvo javili da će Haradinaj biti izručen

Rekao je i da je stupio u kontakt sa ambasadorima više zemalja, te da će se u 16.30 sati čuti sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Najavio je i da će u narednim danima uputiti pismo i svim članicama UN u kojem će navesti pravna obrazloženja, ali i odgovore na političke odluke.

„U njemu ćemo pokazati koliko je Srbija uložila u očuvanje mira i stabilnosti, kako su neki pokušali da mali narod unize i uruše dostojanstvo i pokažu da nad njima mogu da se čine zločini i da se prođe nekažnjeno“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su danas pobedili zločinci, a da je obaveza Srbije da zbog ubijenih i žrtava nastavi svoju borbu.

„Neću odustati od gonjenja zločinaca“, rekao je Vučić. „Dozvoljeno je Srbima vaditi oči, a da budu na stubu srama. Takvo pravo ne prihvatam“, rekao je srpski premijer. 

„Neka se dodvoravaju Albancima, koji će stalno govoriti o ’velikoj Albaniji‘“, rekao je Vučić, misleći na međunarodnu zajednicu.

Premijer je rekao da su službe Srbije došle do podataka i dokaza kada je došlo do radikalizacije Albanaca kada je u pitanju Velika Albanija i naveo detalje.

„Razmislite dobro šta to podstičete na Balkanu“, poručio je Vučić.

O lažima, vladikama, potkupljivanju, dijalogu…

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da vodi svoju politiku, da neće ulaziti u razmenu uvreda i laži, u uverenju da boljitku zemlje doprinosimo samo napretkom i da je pravda, ipak, dostižna.

On je rekao da će Srbija proslediti dokumentaciju ko god je hoće i ko god je bude tražio, mada je siguran da nema nikog ko misli da su zločini koji su se dogodili izmišljeni.

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači: Demokratski svet ignoriše srpske optužbe

Ukazao je da odluka suda u Francuskoj dolazi posle niza uvreda Albanaca iz Albanije, sa Kosova i južnih delova Srbije, na koje neće odgovarati, ne zato što su oni mnogo jaki, a mi mnogo slabi, već zato što je to način da se očuva mir.

Ima i onih koji govore "znamo mi tebe, Vučiću", pa sve do nekih vladika koji kažu da "znaju Vučića još iz 91".

"Kako me znaš iz 91? Nemam veze sa politikom ni 91. ni 92….tek tamo negde na kraju 93. Izmišljaju ljudi šta stignu", naveo je Vučić i dodao da je mnogo takvih koji više i ne znaju ta pričaju i kakve laži izgovaraju.

Taj se pritisak širi, ocenjuje, jer nikome ne odgovara slobodna i slobodarska Srbija.

Veruje da će pritisak da bude sve veći, i u Beogradu, baš kao što dolazi iz Pristsine, Tirane, iz Bujanovca…

Srbiju to neće navesti da uđe u vređanje i sukobe:

"Siguran sam da jedino ubrzanim putem napred možemo da doprinesemo boljitku naše zemlje i dodatno ojačamo našu poziciju u svetu. A kada je reč o pravdi za srpske žrtve, pravda je uvek dostižna, pre ili kasnije do nje se dođe", rekao je Vučić.

Protesti u Prištini protiv hapšenja Ramuša Haridinaja u Francuskoj - Sputnik Srbija
Kosovski poslanik: Nema stabilnosti ako Haradinaj ne bude pušten

"Plašim se da su potcenili pleća Srbije, mi njih ne potcenjujemo, znamo da su mnogo snažniji, jači od nas, a mi ćemo sa ovo malo snage što imamo hrabro da se borimo" podvukao je.

Na pitanje da prokomentariše najave iz Prištine da oslobađanje Haradinaja sada omogućava nastavak razgovora u Briselu, Vučić je rekao:

"Je l'' mogu da ne odgovorim".

Na pitanje da li misli i da li su u sve umešani "prsti" albanske mafije, rekao je da nema nikakve sumnje da "potkupljuju šta stignu".

Podsetio je na informaciju da će trojica njihovih biznismena, preko tuđih imena i tuđih kompanija, kupiti banje na jugu Srbije, zemljište i fabrike.

"Za to imamo dokaze i mi ćemo gledati da na različite načine, poštujući zakone, obezbedimo naše nacionalne i državne interese", rekao je i zaključio:

"Ali, znate, ako neko pravi slavlje i feštu zato što je silovanje uz keks dozvoljeno, to mnogo govori o njima, a ne bih rekao da dobro govori".

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala