Rusija: Incidenti se zloupotrebljavaju da bi se osujetili pregovori

© REUTERS / Ammar Abdullah Napad hemijskim oružjem u Idlibu, Sirija
Napad hemijskim oružjem u Idlibu, Sirija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Genadij Gatilov izjavio je da ideja o bacanju krivice na Damask za navodni napad hemijskim oružjem u sirijskoj pokrajini Idlibu nije dobila široku podršku na konferenciji u Briselu i upozorio je da se incidenti zloupotrebljavaju kako bi se osujetili međusirijski mirovni pregovori.
Žrtve navodnog hemijskog napada u Idlibu - Sputnik Srbija
Incident u Idlibu deo kampanje protiv Damaska

„Što se tiče ove konferencije, naravno, neki su pokušali da je preusmere kako bi se pažnja fokusirala na incident koji se dogodio (u Idlibu). Moram da kažem da to nisu uspeli da postignu“, rekao je Gatilov ruskim novinarima i dodao da su „samo neki“ pokušali da okrive sirijske vlasti za navodnu upotrebu hemijskog oružja.

Zamenik ruskog ministra upozorio je da se incidenti kao onaj u Idlibu zloupotrebljavaju kako bi se osujetili međusirijski mirovni pregovori.

„Sve može da utiče na razgovore, ali ne bismo želeli da takve incidente protivnici pregovaračkog procesa iskoriste kako bi ga osujetili“, naglasio je Gatilov.

UN - Sputnik Srbija
Rusija podnela svoju rezoluciju o Siriji

Savet bezbednosti UN održao je u sredu hitan sastanak na kojem je razmatran navodni hemijski napad u sirijskoj provinciji Idlibu. Velika Britanija, Francuska i SAD podnele su Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije u kojem se tvrdi da je navodni hemijski napad 4. aprila u Idlibu izvršila sirijska vojska. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da Moskva kategorički odbacuje nacrt te rezolucije.

Nacionalna koalicija opozicionih i revolucionarnih snaga Sirije saopštila je u utorak da je u napadu hemijskim oružjem na grad Han Šejhun u provinciji Idlibu poginulo 80, a ranjeno 200 osoba. Opozicija je za napad okrivila vladine snage. Komanda sirijske vojske odlučno je odbacila optužbe i za napad je okrivila ekstremiste i njihove finansijere.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala