Kako su modernizovani ruski sistemi PVO i PRO

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaMobilni radarski sistem 55Ž6M "Nebo M" na otvaranju Međunarodnog vojno-tehničkog foruma Armija 2015
Mobilni radarski sistem 55Ž6M Nebo M na otvaranju Međunarodnog vojno-tehničkog foruma Armija 2015 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Protivvazdušna i protivraketna odbrana Rusije značajno se poboljšala u poslednjih nekoliko godina, rekao je u programu „Vesti nedelje“ Dmitrij Kiseljov.
Ruski PVO sistem S-400 - Sputnik Srbija
Kremlj: Stvorio se red za ruske PVO sisteme

Početkom 21. veka protivvazdušna odbrana Rusije imala je „lokalni karakter“.

„Bili su pokriveni samo važni ekonomski i vojni objekti“, istakao je Kiseljov.

Do 2015. godine situacija se radikalno promenila u svim pravcima.

„Na zapadu i jugu je kontinuirano radarsko polje“, rekao je voditelj programa i dodao da je nakon još dve godine Rusija potpuno zatvorila sever i istok.

U poslednjih nekoliko godina PVO je dobila više od 130 naprednih protivavionskih raketnih sistema koji nemaju pandane u svetu, kao što su „Pancir S1“ i S-400.

Od 2012. godine grupa radio i protivraketnih trupa je udvostručena. Isto tako je više nego udvostručena grupa stanica sistema za upozoravanje na raketni napad, što je nakon ujedinjenja Krima omogućilo „da se popune sve rupe“ u radarskom polju.

Ruski vojnici pored radarskog sistema „Voronjež M“. - Sputnik Srbija
Radarski sistem „Voronjež“ pokriva i Evropu i Atlantik (foto)

„Novi sistemi za upozoravanje su supersavremeni ’Voronježi‘ koji brzo po sektorima prikupljaju podatke“, objasnio je Kiseljov.

Što se tiče odbrane sa mora, 2013. godine Rusija je imala samo deset obalskih raketnih sistema, a do 2017. godine taj broj je stigao do 29. Oni se nalaze „tamo gde je to neophodno“, na Kurilskim ostrvima, na Krimu, u Kaspijskom moru, u Baltijsku, Severomorsku, Vladivostoku, na Kamčatki i Čukotki, kao i na Arktiku.

Osim toga, lovačku avijaciju vazdušno-kosmičkih snaga čine supersonični lovci za sve vremenske prilike MiG-31BM.

U ponedeljak su se šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu sastali sa japanskim kolegama i razgovarali, između ostalog i o pitanjima protivraketne odbrane.

Ruski tenk - Sputnik Srbija
Izvoz oružja: Svi bi da kupe S-400

Lavrov je istakao da razmeštanje američkog sistema protivraketne odbrane u Azijsko-pacifičkom regionu nosi ozbiljan rizik za Rusiju. Prema njegovim rečima, ruska strana je izložila japanskim kolegama svoju procenu koja pokazuje da „kada se radi o borbi protiv pretnji Severne Koreje, stvaranje takvog sistema protivraketne odbrane, kao i ’pumpanje‘ naoružanja u regionu, predstavlja nesrazmeran odgovor“.

Sa svoje strane, Šojgu je istakao da će ove godine Rusija završiti zatvaranje teritorije zemlje po čitavom opsegu raketnim sistemima „kako na kopnu, tako i na moru.“

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala