Izvestilac za Makedoniju: Nisam se mešao

© AP Photo / Boris GrdanoskiProtesti u Skoplju, Makedonija
Protesti u Skoplju, Makedonija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izvestilac za Makedoniju u Evropskom parlamentu Ivo Vajgl danas je demantovao da je medijima izjavljivao bilo šta u vezi sa predsednikom stranke VMRO-DPMNE i bivšim premijerom Nikolom Gruevskim.
Protesti u Skoplju 21.03. 2017. - Sputnik Srbija
Brisel „slomio zube“ na Skoplju

Vajgl je izjavio i da nikada nije prenosio šta mu je Gruevski rekao prilikom njihovog poslednjeg susreta u Skoplju.

U telefonskom razgovoru sa dopisnikom makedonske agencije MIA iz Brisela, Vajgl je demantovao da je uopšte spominjao bilo koga individualno u vezi sa makedonskom političkom krizom.

„Ja sam čovek koji nikada ne personalizuje odgovornost i ne meša se u makedonsku politiku prozivanjem nekih imena i ljudi“, tvrdi Vajgl.

VMRO-DPMNE je ranije zatražio od slovenačkog evroparlamentarca da se izvini zbog toga što je, kažu, izjavio da mu je lider te stranke Gruevski u utorak u Skoplju navodno rekao „da će ići do kraja, jer ne želi da ide u zatvor“.

Iz VMRO-DPMNE poručuju da Vajgl ili nešto ne razume ili se svesno stavlja na stranu lidera opozicionog SDSM-a Zorana Zaeva.

Premijer Mađarske Viktor Orban i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov - Sputnik Srbija
Orban protiv „tiranske platforme“, neophodni novi izbori u Makedoniji

„Ukoliko je Vajgl zaista dao takvu izjavu o Gruevskom, onda je to zlonamerna dezinformacija kojom se doliva ulje na vatru u trenutnoj političkoj krizi u Makedoniji“, navodi ta stranka.

Umesto toga, smatraju u VMRO-DPMNE, Vajgl je trebalo da osudi „tiransku platformu“, kojom se susedne zemlje mešaju u unutrašnja pitanja Makedonije.

Ističe se da je glavni fokus razgovora sa Vajglom i drugim evropskim predstavnicima bio na potrebi održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, kao najboljem rešenju za izlaz iz aktuelne krize.

Izražena je ponovo i spremnost VMRO da podrži manjinsku vladu SDSM-a, ukoliko Zaev odustane od „tiranske platforme“.

VMRO-DPMNE stoga očekuje od evropskog parlamentarca Vajgla da se uzdrži od ovakvih, kako se navodi, lažnih izjava i da se izvini za političke manipulacije.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala