Orban protiv „tiranske platforme“, neophodni novi izbori u Makedoniji

© AP Photo / Boris GrdanoskiPremijer Mađarske Viktor Orban i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov
Premijer Mađarske Viktor Orban i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za Mađarsku je neprihvatljivo mešanje drugih zemalja u unutrašnje poslove Makedonije i neophodni su novi izbori kako bi se rešila politička kriza u toj zemlji, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban na sastanku sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim u Budimpešti.

Ivanov je zahvalio Mađarskoj za podršku Makedoniji u pitanjima u vezi sa ustavom, migrantskom krizom, kao i za poslat zahtev Savetu Evrope da se osudi takozvana „tiranska platforma“, prenosi MIA.

U Skoplju je danas, dva meseca pred parlamentarne izbore, održan antivladin protest kojem je prisustvovalo više hiljada pristalica makedonske opozicije.Građanski marš pod nazivom Borba se nastavlja, glas pobeđuje, počeo je u 14 sati, a završen je ispred Sobranja gde se okupljenima obratio predsednik opozicionih socijaldemokrata Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Predsednik Albanije Makedoniji: Ne pretvarajte političku krizu u etničku

On je informisao Orbana o događajima u Makedoniji i mogućim rešenjima krize, ponovivši svoj stav: ukloniti prepreke da se poveri mandat za formiranje nove vlade ili sazvati nove izbore.

Mađarska čvrsto stoji protiv „tiranske platforme“, rekao je Orban, ukazavši na to da stabilnost Evropske unije nije moguća bez Makedonije.

„Mađarska će nastaviti da podržava Makedoniju“, rekao je premijer Mađarske, upoznavši Ivanova sa svojim viđenjem da u Savetu Evrope ne postoji konsenzus o izazovima sa kojima se suočava Makedonija.

Pristup EU Makedoniji je neodgovarajući, navodi Orban, dodavši da je Makedonija još odavno trebalo da se priključi Uniji i NATO-u.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala