Hag ne pušta Mladića u Rusiju ni po cenu da umre

© AFP 2023 / MARTIN MEISSNER Ratko Mladić
Ratko Mladić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukoliko Haški tribunal ne pusti Ratka Mladića na privremenu slobodu i lečenje u Rusiju, sudije, veće i predsednik veća će biti direktno odgovorni za njegovu smrt, kaže dr Milovan Bojić.

Rusija je i zvanično obavestila Haški tribunal da je spremna da pruži smeštaj i medicinski tretman Ratku Mladiću, izjavila je šefica pravne grupe pri Ambasadi Rusije u Holandiji Viktorija Gončarova.

„Poslali smo takvu poruku. Tekst je poverljiv i namenjen isključivo za komunikaciju sa Međunarodnim sudom. Sve što je pomenuto u zahtevu Mladićeve odbrane je tačno. Rusija je poslala poruku u kojoj potvrđuje da garantuje smeštaj za Mladića, obezbeđen medicinski tretman i povratak, i da će biti saglasna sa uslovima koje Tribunal odredi“, rekla je ona.

Zona najvećeg mogućeg rizika

Ratko Mladić u haškoj sudnici - Sputnik Srbija
Mladić traži privremeno puštanje na slobodu radi lečenja

Prethodno je sin Ratka Mladića, Darko, izjavio da su ispunjeni svi pravni i medicinski uslovi da njegov otac bude pušten na privremenu slobodu i prebačen na lečenje u Moskvu. I ruski specijalisti i doktori koje je odredio Tribunal složili su se da je Ratko Mladić u „zoni najvećeg mogućeg rizika da mu se ponovi moždani ili srčani udar koji bi ovog puta mogli da izazovu smrt“.

Ratko Mladić ima probleme sa srcem, preležao je infarkt, imao je dva moždana udara, bori se sa povišenim šećerom i visokim krvnim pritiskom, a ima i probleme sa bubrezima.

Prema rečima Darka Mladića, i sa pravne strane je jasno da privremeni odlazak njegovog oca na lečenje ne bi ugrozio sudski postupak i da tu nema opstrukcije, jer su pretresi završeni i čeka se presuda.

Dr Milovan Bojić, koji je bio član lekarskog tima Slobodana Miloševića dok je robijao u Hagu, kaže za Sputnjik da veruje u medicinski stav ruskih kolega da Mladić zaslužuje automatsko puštanje na slobodu kako bi nastavio lečenje.

Političko pitanje

General Momčilo Perišić u Haškom tribunalu. - Sputnik Srbija
Bakir u Hag nosi bajate „dokaze“ protiv Perišića

„Ukoliko se ne bude lečio van Tribunala, moguć je fatalan ishod. Znajući okrutnost Haškog tribunala, ja nemam optimističke prognoze da će se to desiti, ali kao lekar, humanista i profesor Medicinskog fakulteta, ja sam apsolutno na stanovištu da Ratku Mladiću pod hitno treba omogućiti da napusti Haški tribunal kako bi se lečio zbog teške bolesti“, kaže Bojić.

Prema njegovim rečima, u Tribunalu je pravo u službi sile, reč je o politički instrumentalizovanom sudu, tako da ne zna kakav će zauzeti stav, ali „po svim pravilima medicinske struke i nauke, Ratko Mladić ne sme ni sekunde biti u Tribunalu i mora automatski biti pušten da se leči“.

S druge strane, advokat Toma Fila kaže za Sputnjik da je ključno pitanje da li činovnici Haškog tribunala veruju Rusiji.

„Na primer, da su došle Sjedinjene Države i rekle da žele da uzmu Mladića i da ga operišu, i da će ga posle vratiti nazad, to bi bez problema prošlo. Haški tribunal finansira Amerika, oni ga plaćaju. Mi u Srbiji imamo izraz — veži konja gde ti gazda kaže. Sigurno je političko pitanje da li oni veruju da će ga Rusi vratiti. To je jedino pitanje, i sve drugo nije važno“, kaže Fila.

Ko te plaća, taj i sudi

Ratko Mladić u haškoj sudnici - Sputnik Srbija
Odbrana Mladića: On nije monstrum, kao vojnik se borio protiv monstruma

Na konstataciju da su se i lekari koje je odredio Tribunal složili sa ruskim kolegama, Fila kaže da su se i u vezi sa Miloševićevim zdravstvenim stanjem složili, ali da niko nije verovao da će da ga vrate u Srbiju. Pravo pitanje je da li oni veruju Rusiji, smatra on.

„Treba Amerika da veruje Rusiji. Haški tribunal je instrument u rukama SAD, koje ga izdržavaju preko posebnog računa u Ujedinjenim nacijama. To je vrlo prosto, i oni rade sve što traži Amerika“, kaže Fila.

Podsećanja radi, u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala preminuli su Slobodan Milošević, zvanično, od srčanog udara, dr Milan Kovačević, od pucanja stomačne aorte i Zdravko Tolimir. Samoubistva su izvršili Milan Babić i Slavko Dokmanović.

Ljubiša Beara umro je prilikom izdržavanja kazne u zatvoru u Berlinu, a Mile Mrkšić u Portugaliji. Na privremenoj slobodi preminuli su Goran Hadžić, Đorđe Đukić, Momir Talić i Milan Gvero.

Odgovor je kod Trampa

Darko Mladić, sin Ratka Mladića - Sputnik Srbija
Darko Mladić: Rat je izazvao Alija, a ne moj otac

Međutim, prema mišljenju Tome File, sve to teško da će umilostiviti nadležne u Tribunalu da puste Mladića na lečenje. Trebalo je Miloševića da puste, i on bi bio živ, ali oni ne veruju Rusiji, i to je suština priče, kaže Fila.

„Ruski lekari su vrhunski, i to ceo svet zna. Oni ne osporavaju rusku medicinu jer bi bili smešni. Ali jednostavno ne žele da omoguće Rusiji da se meša na bilo koji način. Drugim rečima, ako bi se SAD složile, oni bi pustili Mladića u Rusiju. Pravi odgovor je kod Trampa, a ne u Hagu“, kaže Fila.

Uprkos lošem zdravstvenom stanju Ratka Mladića, Bojić je ubeđen da će Tribunal da „zateže“ oko njegovog puštanja na privremenu slobodu.

„Ali, ukoliko imalo popusti politički nalog i krene se u racionalnu, pravnu, pravednu i logičnu raspravu, onda će morati da puste Mladića na lečenje. Ukoliko ga ne puste, sudije, veće i predsednik veća će biti direktno odgovorni za njegovu smrt“, zaključio je Bojić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala