Odbrana Mladića: On nije monstrum, kao vojnik se borio protiv monstruma

© AFP 2023 / TOUSSAINT KLUITERS / POOLRatko Mladić u haškoj sudnici
Ratko Mladić u haškoj sudnici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odbrana Ratka Mladića počela je danas u Haškom tribunalu iznošenje završne reči tvrdnjama da nije kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret, a među kojima su optužbe za ratne zločine, uključujući genocid nad više hiljada muslimana u Srebrenici 1995. godine.
Ratko Mladić - ilustracija - Sputnik Srbija
Ratko Mladić: Heroj, gubitnik, žrtva ili zločinac?

„Ratko Mladić nije monstrum, on je vojnik koji je branio od monstruma oličenog u islamskoj ratnoj mašini“, rekao je Mladićev advokat Branko Lukić Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, prenosi AFP.

Agencija navodi da je proces protiv Mladića poslednji pre zatvaranja tog suda naredne godine i da se presuda očekuje „negde pre novembra 2017. godine“.

Advokat Lukić je rekao je da su se bosanski muslimani pripremali za rat i da su stvorili ratnu atmosferu i pre njegovog izbijanja 1992. godine, prenosi Rojters.

„Stranka demokratske akcije pripremala se za rat“, rekao je on, citirajući delove Islamske deklaracije bošnjačkog ratnog lidera Alije Izetbegovića, u kojoj se kaže da „ne može biti mira između islamske vere i neislamskih socijalnih i političkih institucija“.

Lukić je rekao da su sve strane, ne samo bosanski Srbi, odgovorni za nasilje u Bosni, kao i arapski „mudžahedini“ koji su se borili uz bosanske muslimane.

Darko Mladić, sin Ratka Mladića - Sputnik Srbija
Darko Mladić: Rat je izazvao Alija, a ne moj otac

Haško tužilaštvo zatražilo je u svojoj završnoj reči da Mladić bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog „organizovanja zločina“ tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

„Bila bi uvreda za žrtve, kako preživele, tako i za mrtve, ali i uvreda za pravdu da se dodeli bilo koja kazna manja od najstrožije predviđene zakonom“, rekao je tužilac Alan Tiger, preneo je Rojters.

Tužilac je, navodi AFP, rekao da je „došlo vreme da general Mladić odgovara za zločine protiv svake svoje žrtve i zajednice koju je uništio“.

Tim odbrane će nastaviti iznošenje svojih argumenata 12. i 13. decembra.

Svaka strana će imati po sat i po za odgovor u četvrtak, 15. decembra, najavljeno je ranije iz Haškog tribunala.

Ratko Mladić - Sputnik Srbija
Tužilaštvo: Ratko Mladić ključni akter masakra i zločina

Mladić (74) je optužen po dve tačke optužnice u vezi sa ratom u BiH kako bi se razdvojila etnički čista srpska država od multietničke BiH, pored političkog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je u martu osuđen na 40 godina zatvora.

Mladić poriče optužbe.

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću počelo je u maju 2012. godine.

On je godinu dana ranije, nakon 12 godina skrivanja, uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala