Zmijini teroristi pucali u Vlasija, pa Zmija nišani Moskvu

© AFP 2023 / Visar KryeziuPripadnici terorističke organizacije OVK
Pripadnici terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Kosova krije da na terenu ima terorističku grupu koju ne može da kontroliše.

Voz na koji se popeo Milo Đukanović, kriveći za sve i svašta Rusiju, stigao je i do Hašima Tačija. On je organizaciju „Oko naroda“, čiji je pripadnik Murat Jašari, pucao i ranio advokata Azema Vlasija povezao sa — Moskvom?!

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači: Tražiću povlačenje poternica za pripadnicima OVK

Jašari, brat bivšeg lokalnog komandanta OVK Ismeta Jašarija, poznatog i po ratnom nadimku „Komandant Kumanovo“, rekao je posle hapšenja da bi pucao i na kosovskog premijera Isu Mustafu i predsednika Hašima Tačija.

Tači tvrdi da postoji veza između Moskve i organizacije „Oko naroda“, kao i da se na „listi za odstrel“ ove grupe nalaze imena još 26 osoba. Iako ih nije imenovao, Tači je rekao da su na listi imena raznih političkih lidera na Kosovu, nosioci poslednjeg rata, novinari i mnogi ratni komandanti.

On je, međutim, dodao i da je ta grupa „u vezi sa nekoliko agenata koji su u direktnoj sprezi sa Moskvom“.

„Kada pogledate čija se imena nalaze na listi za odstrel, veza je jasna: od Srbije prema Moskvi“, tvrdi Tači.

Tačijeva izjava usledila je posle serije spekulacija o motivima Murata Jašarija i dvojice njegovih pomagača da ubiju Azema Vlasija.

Kako je Tači, koji je kao kao bivši ratni komadant imao nadimak Zmija, u svojoj glavi povezao formaciju OVK, koju je predvodio, i Moskvu, teško je zaključiti, osim ako Tači ne oponaša Mila Đukanovića, kome je Moskva kriva za sve, i pokušava da surfuje na talasu antirusizma kako bi od Zapada ušićario šta se ušićariti još može? Ili…

Glavni tužilac Specijalnog suda za zločine OVK Dejvid Švendimen - Sputnik Srbija
Dovoljno dokaza za optužnice protiv pripadnika OVK

Slobodan Samardžić, profesor na Fakultetu političkih nauka, za Sputnjik ovu „pojavu“ objašnjava sledećim rečima:

„To je najjednostavniji način da opravdaju svoje unutrašnje nesposobnosti i krize u tim porecima, da ne kažem ’patološke pojave‘. Đukanović je izmislio te ruske uticaje na neke događaje, koje je on pritom inscenirao. Po tom istom modelu Tači govori o uticaju tih nekih podzemnih igara u koju je umešao Rusiju sa neuspelim atentatom na Azema Vlasija. Naime, poruka je sledeća: sve što ne valja u jednoj od ove dve zemlje je — Putin“, komentariše Samardžić.

On smatra da ta politika nema toliko unutrašnju upotrebu koliko je namenjena publici na Zapadu.

„To je poruka gazdama u Vašingtonu da iako stvari ne idu dobro, sa nama je sve u redu. Zaista ima dosta čudnih i neverodostojnih izjava, ali obrazac je isti“, kaže on.

Zvonko Mihajlović, političar sa Kosova i Metohije, zbunjen je načinom na koji je Tači „povezao“ OVK sa Rusijom, ali kaže da ga brine i činjenica da bi mogli i Srbe da „strpaju“ u tu organizaciju.

„Ima tu od svega pomalo… Ne znam koji je rezon Tačija u ovoj postavi niti mogu da proniknem u njegovu logiku. Mislim da je ovo samo izgovor“, kaže Mihajlović.

Jedan od sagovornika Sputnjika, koji je želeo da ostane anoniman, podsetio je na činjenicu da je Tači pokušao da „ostvari“ kontakt sa zvaničnom Moskvom, ali da je naišao na zatvorena vrata. S druge strane, Tači, koji je zbog činjenice da je ignorisao Zapad koji se protivi stvaranju „Vojske Kosova“ na njegov način, jeste pod blagim „sankcijama“.

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Hoće li Tači, Čeku i Ljimaj na sud zbog zločina

„Napad na Vlasija isterao je na čistac i postojanje ekstremne albanske terorističke grupe ’Oko naroda‘ ili na albanskom ’Rreth kombit‘ (tačan prevod je u stvari ’Oko nacije‘), koja već neko vreme u dubokoj ilegali ’operiše‘ na Kosovu“, kaže naš sagovornik. Prema njegovim rečima, ona je sastavljena od onih delova OVK koji se ne mire sa hapšenjima i progonom bivših OVK članova.

„Naravno, za Tačija je dovoljno nezgodna činjenica da se na teritoriji Kosova nalaze kampovi za obuku boraca za ratovanje pod zastavom DAEŠ-a, a sad treba da prizna i da ima van kontrole novu terorističku grupu, i to albansku!“ dodaje naš izvor.

U takvoj kombinaciji, nastavlja on, Tačiju je najlakše da se uhvati za ono što će pre svega umiriti domaću javnost, a to je da su Srbi — u ovom slučaju i Rusi — krivi za sve.

„Rusija se javno izjasnila da je protiv formiranja ’Vojske Kosova‘. U isto vreme imamo ’recept‘ iz Crne Gore, a njega već neko vreme koristi Đukanović koji je postao glasnogovornik onih zapadnih struja koje su ekstremno protiv Rusije. Milu u Crnoj Gori je taj model uspeo i Tači je sada samo ’uzeo pelcer‘ nadajući se istom“, zaključuje naš sagovornik.

On podseća da je pre nekog vremena Priština napravila spisak ljudi, uglavnom Srba, koje je označila kao „ruske agente“ na Kosovu, iako nema nikakve dokaze za to, čime im je stavila metu na čelo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala