Dovoljno dokaza za optužnice protiv pripadnika OVK

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICGlavni tužilac Specijalnog suda za zločine OVK Dejvid Švendimen
Glavni tužilac Specijalnog suda za zločine OVK Dejvid Švendimen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni tužilac Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Dejvid Švendiman izjavio je da je njegov tim prikupio dovoljno dokaza da optuži određene pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova, koji su počinili zločine tokom rata devedesetih godina prošlog veka.

Švendiman u intervjuu BIRN-u ističe da su njegova meta osumnjičeni zločinci, a ne Oslobodilačka vojska Kosova kao takva, i dodaje da ne ide za organizacijom i etničkom grupom, već da traži individualnu odgovornost za ono što je učinjeno.

Dejvid Švendiman - Sputnik Srbija
Tužilac za zločine OVK: Ne plašim se, vodiću se zakonom

„Ako ta poruka postane jasna ljudima koji su ovim pogođeni, onda će možda oni shvatiti da sud nije ni proalbanski, ni antialbanski, nije ni prosrpski, ni antisrpski, već da samo radimo svoj posao“, naglašava Švendiman.

On kaže da je glavna poruka njegove prve posete Srbiji i Kosovu da će biti nezavisan i da neće biti izložen nikakvim političkim uticajima.

„Naš zadatak je da gledamo na pojedince, a ne na etničke grupe. Znam da tamo postoji takva percepcija i ja ne mogu da učinim mnogo povodom toga, osim da radim svoj posao i da ga radim ispravno“, objašnjava Švendiman.

On je odbio da identifikuje osobe koje su pod istragom, a jedan od razloga za njegovu prošlonedeljnu posetu Beogradu i Prištini, kako je dodao, jeste da upravo prekine takve špekulacije.

„Želeo sam da naglasim pitanje nagađanja, pretpostavki i glasina i da objasnim ljudima da ne treba da veruju nečemu što ne dolazi od mene“, istakao je on.

Švendiman je, ipak, ponovo naglasio da to ne znači da su optužnice pristrasne.

„Želeo sam da istaknem svoju nezavisnost, da je ključni posao koji obavljam nezavisan, i da će se sve što budem radio zasnivati isključivo na mom razumevanju činjenica koje smo prikupili i koje i dalje prikupljamo, kao i na zakonu kako sam ga ja pročitao. A zakon, kao što znate, apsorbuje i integriše međunarodne standarde koji već postoje, što bih voleo da ljudi shvate“, dodao je Švendiman.

On i njegov tim takođe žele da obezbede kontinuiranu pomoć koja im je potrebna i iz Srbije i sa Kosova, što podrazumeva pristup dokumentima, svedocima i svakom drugom materijalu koji se smatra važnim za njihovu istragu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala