Poklonska: Krim je ruski i tačka

© Sputnik / Taras Litvinenko / Uđi u bazu fotografijaNatalija Poklonska
Natalija Poklonska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krim obeležava treću godišnjicu referenduma koji je postavio kamen-temeljac novoj istoriji razvoja poluostrva. Poslanicu Državne dume Rusije, koja je ranije bila tužiteljka Krima, Nataliju Poklonsku smatraju jednim od simbola „krimskog proleća“. Ona u intervjuu za Sputnjik govori o sankcijama i životu na poluostrvu i vezama sa Ukrajinom.
Krim - Sputnik Srbija
Rusija ne trguje Krimom

Zašto su se Krimljani odlučili na referendum?

— Svemu je kriva bezobzirnost i samovolja koja je vladala u Kijevu. Postavši svedoci državnog udara i oružanog zauzimanja vlasti, Krimljani se nisu spasavali, već su zajedno stali u zaštitu svoje zemlje. Svi su shvatili da će ukrajinski nacionalisti poželeti da sa fašističkim parolama i svojom ideologijom uprljaju rodni kraj. Mi nismo mogli to da dopustimo.

Kakvi bi bili rezultati glasanja danas?

— Sigurna sam da bi za povratak u Rusiju sada glasalo sto odsto Krimljana. Svi su osetili neviđenu brigu države. Svi su se napokon osetili da su kući.

Koja glavna dostignuća vidite na Krimu za ove tri godine?

— Tu ima nekoliko aspekata. Glavni je duhovno-moralni: mi smo zaštitili svoju otadžbinu, ostali verni sećanju na svoje heroje. To je ono na čemu se grade ekonomski, politički, pravni, socijalni aspekti.

Krim se razvija, to se i vidi: sade se nove vinove loze, voćnjaci, što je ubijeno za vreme Ukrajine, popravljaju se putevi. U toku su veliki radovi: Kerčki most, aerodrom. Već se vidi napredak.

Sergej Aksjonov - Sputnik Srbija
Aksjonov: Više ništa ne govori da je Krim bio deo Ukrajine

Koliko je Krim spreman da toleriše sankcije Zapada?

— Mi ne tolerišemo, već radimo i razvijamo poluostrvo. Sankcije drže na oprezu činovnike, da neumorno rade na postizanju glavnog cilja, procvata i konkurentnosti Krima.

Jedni predlažu da se Krim iznajmi, drugi da se održi novi referendum. Šta vi mislite o tome?

— Tim političarima želim da posavetujem da odmah promene profesiju. Neka ti biznismeni izdaju svoju zemlju u najam, a ne tuđu. Krim je Rusija i oni nemaju ništa sa nama, između ostalog ni Ukrajina.

Zašto na Zapadu govore o aneksiji poluostrva?

— Oni pokazuju svoju nepismenost, jer se Krim vratio u Rusiju po zakonu. Krimljani su bez revolucije, ratova i krvoprolića realizovali pravo na samoopredeljenje. To samo pravo se nalazi u Povelji UN i zato o aneksiji ne može biti ni govora, to nije korektno.

Sevastopolj - Sputnik Srbija
Kijev: I Amerikanci mogu da traže Krim

Šta mislite, koliko će trebati vremena da se Kijev navikne da je Krim teritorija Rusije? Šta treba preduzeti u tu svrhu?

— Stav Kijeva, nažalost, ne zavisi od vremena, već od razuma i saveta rukovodstva koje je nezakonito na vlasti.

Ne znamo koliko će trebati vremena da na vlast u Ukrajini dođu odgovarajući ljudi koji mogu da prihvate izbor Krimljana. Tim pre što kijevski režim guši drugačija mišljenja.

Može se pomeriti situacija sa mrtve tačke, ali je potrebno da krivično odgovaraju svi koji su učestvovali u državnom udaru u Ukrajini.

Da li je moguće obnoviti stare ekonomske veze Krima i Ukrajine?

— Tu se može govoriti samo o stvaranju novih veza koje tek treba uspostaviti na zakonit način sa normalnim rukovodstvom Ukrajine.

Kako vidite Krim za deset godina?

Ruska i svetska banja — to je naš Krim u budućnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala