Rusija ne trguje Krimom

© Sputnik / Sergey MalgavkoKrim
Krim - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija ne namerava da zaključuje nikakav dogovor sa novom administracijom SAD o Krimu u zamenu za ukidanje sankcija Zapada, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov. Održavanje novog referenduma o statusu poluostrva je takođe isključeno, dodao je on.
Sergej Aksjonov - Sputnik Srbija
Aksjonov: Više ništa ne govori da je Krim bio deo Ukrajine

„O tome ne može biti ni govora“, izjavio je Peskov, odgovarajući na pitanje novinara. Predstavnik Kremlja je naveo i da je novi referendum isključen.

Tokom izborne kampanje u novembru prošle godine predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da je spreman da u slučaju pobede razmotri pitanje priznanja Krima delom Rusije i ukidanje sankcija. Kasnije je političar izjavio da je Rusija „zauzela“ Krim zbog slabosti bivšeg šefa Bele kuće.

Krajem februara saopšteno je bilo da je poslanik ukrajinskog parlamenta Artemij Artjomenko navodno predao Trampovoj administraciji plan za ukidanje antiruskih sankcija. Kao uslov za ukidanje ograničenja poslanik je naveo održavanje referendumau Ukrajini o predaji Krima Rusiji na 30-50 godina, kao i povratak Donbasa u sastav Ukrajine.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, komentarišući predlog Artjomenka, izjavio je „nemoguće sam sebi iznajmiti nešto“. U Kremlju su ovaj predlog ocenili kao apsurdan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala