Kijev: I Amerikanci mogu da traže Krim

© Sputnik / Vladimir Sergejev / Uđi u bazu fotografijaSevastopolj
Sevastopolj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski poslanik Andrej Artjomenko izjavio je na pres-konferenciji da je SSSR 1954. godine predao Krim Ukrajini, navodno, kako poluostrvo ne bi pripalo SAD.
Senator  Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Puškov o planu Kijeva: Krim se više neće vratiti

„Rusija je 1920. godine dobila kredit u visini od 50 miliona dolara od Vlade SAD. Ona je založila Krim kao teritoriju koja treba da bude predata SAD, ako kredit ne bude vraćen“, rekao je Artjomeno.

Poslanik je izjavio da je SSSR, kada je 1954. godine došlo vreme za vraćanje duga, pošto on nije isplaćen, kako bi sačuvao Krim, poluostrvo predao Ukrajini.

Ranije je ukrajinski poslanik saopštio da je Beloj kući predao plan za ukidanje sankcija Rusiji. Prema rečima Artjomenka, on sadrži, između ostalog, ukrajinski referendum o predaji Krima u arendu Rusiji na rok od 30 do 50 godina, nakon čega će biti održan novi referendum kojim će se odrediti konačan status poluostrva.

Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Puškov: Mislite na masovne grobnice u Iraku, pustite Krim

U komentaru „Biznis insajder“ Artjomenko je izjavio da raspolaže sa informacijama da je Beli dom dobio takav plan. Kako tvrdi poslanik, o tome mu je saopštio biznismen Feliks Seter sa kojim se sastajao u Njujorku radi razgovora o odnosima sa Rusijom. Sastanku je prisustvovao i lični advokat Donalda Trampa Majkl Koen koji je trebalo da preda dokument administraciji Trampa.

Ranije je Koen saopštio listu „Njujork tajms“, da je lično uručio predlog Majklu Flinu koji je u to vreme bio pomoćnik za bezbednost američkog predsednika.

Predstavnici Kremlja su izjavili da je sama ideja predaje Krima u arendu apsurdna, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upitao „kako može da se iznajmi nešto što je već tvoje“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala