Turska blokira saradnju NATO-a i Austrije, posledice po Kfor?

© AFP 2023 / JACK GUEZ Vojnici Kfora na Kosovu i Metohiji
Vojnici Kfora na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Spor nekoliko evropskih zemalja sa Turskom odražava se sada i na NATO i njegove partnere ne-članice, jer je Ankara blokirala sve programe partnerstva Severnoatlantske vojne alijanse, u kojima učestvuje i Austrija, što bi moglo nepovoljno da se odrazi na misije na Kosovu, Mediteranu i u Avganistanu, piše „Velt“.

Zbog blokade Ankare pogođeni su pre svega programi Partnerstva za mir, u kojima učestvuje 41 država, među kojima je i Austrija, koja ima najveći kontingent vojnika u sastavu Kfora od zemalja koje nisu članice NATO-a.

Ko su inicijatori, a ko izvođači radova krize na Balkanu?

„Turska blokada programa Partnerstva za mir je ozbiljan problem“, citira „Velt“ neimenovane izvore iz visokih krugova pri NATO-u.

Više zemalja-partnera, kao što su Švedska ili Finska, u dopisima generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu upozorili su na ozbiljne posledice blokade od strane Ankare.

„Dugoročno erozija naše interoperabilnosti može biti prepreka našoj sposobnosti da učestvujemo u važnim vežbama NATO-a i podržimo NATO operacije“, navodi se u pismu ambasadora Finske pri NATO-u Pirite Asunmaa.

To bi, kako ističe, bila velika šteta za obe strane, kako Finsku, tako i NATO. Finska nije član NATO-a.

Prva posledica turske blokade je nemogućnost novog programa obuke na vojnoj akademiji NATO-a u Rimu.

Ankara reaguje blokadom zbog zahteva Austrije za prekidom pristupnih pregovora Turske sa EU i kritike Beča na račun turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Turske vlasti su ranije najavile blokadu Austrije na međunarodnom nivou, te se očekivalo da će blokirati rad OEBS-a, kojim u ovoj godini predsedava Austrija.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala