Vučić predlaže carinsku uniju za zemlje regiona

© Tanjug / Zoran ŽestićKristijan Kern i Aleksandar Vučić
Kristijan Kern i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić predao je danas austrijskom kancelaru Kristijanu Kernu „papir“ o Zapadnom Balkanu, sa ciljem stvaranja slobodnog trgovinskog tržišta i carinske unije u regionu.
Astana, glavni grad Kazahstana - Sputnik Srbija
Mediji ćute: Šta se sve gradi u Evroazijskoj ekonomskoj uniji

Reč je o ideji koja, kako je objasnio Vučić, ima za cilj da se „približe naše teritorije“ i olakša protok robe.

Premijer nije precizirao šta sve podrazumeva njegova inicijativa, ali je istakao da gubimo sedam odsto prihoda zbog čekanja kamiona na granicama.

On je rekao da je o tom „papiru“, na engleskom jeziku, obavio prve konsultacije sa premijerom BiH Denisom Zvizdićem i albanskim premijerom Edijem Ramom.

„To je moja ideja, prvi put sam uručio taj papir Kernu, a ideja je da se napravi slobodna trgovinska zona i carinska unija, čime ćemo postati veće tržište, atraktivnije“, rekao je Vučić.

On smatra da je to budućnost regiona.

Balkan - Sputnik Srbija
EU više nema snage ni da potpali Balkan

„Što bogatiji budemo, to će biti bolje za nas. To je neka moja lična ideja i inicijativa“, poručio je premijer i istakao da je uveren da je u tom papiru, prema njegovom mišljenju, budućnost Srbije i celog regiona.

Navodeći da će možda neki drugi taj papir posmatrati kao praznu priču, premijer je rekao da vidi da se svuda u regionu podižu nacionalističke i šovinističke tenzije, te da je to značajno rešenje koje bi moglo da ih „spusti i smiri“, a da ekonomija napreduje.

Vučić je dodao da se nada da će i neki koji dođu posle njega nastaviti tim putem, jer je to ideja koja je dobra za Zapadni Balkan.

„Time bismo približili naše teritorije i zemlje na Zapadnom Balkanu, čime naši kamioni ne bi gubili po 20 sati na granicama, već bismo smanjili čekanje na dva, tri sata. Time bismo postali mnogo veće i atraktivnije tržište za investitore“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, nekim evropskim zemljama je bilo potrebno 30, 40 godina da usklade carinske sisteme, „ali mi to možemo mnogo brže, čime bismo drastično popravili naše šanse za još ubrzaniji ekonomski napredak“.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala