Haos na Berkliju: Požar i neredi zbog govora desničara

© Ben MargotProtesti na Berkliju
Protesti na Berkliju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stotine demonstranata na kalifornijskom univerzitetu Berkli polupalo je prozore zgrade, automobila, podmetalo požare i sukobljavalo se sa policijom, kako bi sprečili desničarski nastrojenog urednika portala „Brajtbart“ Majla Janopulosa da održi govor, prenosi Rojters.

Dva sata pre najavljenog govora pred studentskim savezom, demonstranti su postavili metalne barikade, bacali kamenje kroz prozore zgrade i zapalili generator blizu ulaza.

Austrijski kandidati za predsednika Aleksandar van der Belen (L) i Norbert Hofer - Sputnik Srbija
Austrija: Kad desničari održe lekciju demokratije

Policija je naredila demonstrantima da se raziđu i zatvorila univerzitet.

Demonstranti su bacali cigle i baklje na policiju, koja je nosila opremu za razbijanje demonstracija i ispaljivala gumene metke, prenose lokalni mediji u San Francisku.

Jedan od demonstranata je nosio transparent „Nema sigurnog mesta za rasiste“, dok su drugi igrali uz hip-hop muziku, a kasnije su marširali ulicama blizu univerzitetskog kampusa.

Janopulos, čiji je nalog na Tviteru prošle godine suspendovan nakon što je optužen da je učestvovao u onlajn uznemiravanju glumice afroameričkog porekla, kritikovao je „levičare“ uz opasku da su „apsolutno uplašeni od slobode govora i da će učiniti gotovo sve kako bi ga ućutkali“.

On je za „Foks njuz“ kazao da ga je policija evakuisala nakon što su demonstranti počeli da bacaju kamenje i druge objekte na zgradu u kojoj je trebalo da održi govor.

Pristalice mađarske desničarkse partije Jobik sa nacističkim pozdravom - Sputnik Srbija
Ko su evropski desničari?

„Očito je to liberalan kampus, tako da oni mrze sve koji se usude da izraze svoje mišljenje. Oni me naročito ne vole“, rekao je Janopulos.

Janopulos je poznat javnosti po tome što se deklariše kao gej, katolik i alternativni desničar, a kazao je da većina među demonstrantima nisu bili studenti već starije maskirane osobe iz antifašističkog pokreta.

Nešto kasnije, Univerzitet je saopštio da je od oko 1.500 demonstranata, njih 150 sa maskama na licu, pravilo nerede.

Osnivač portala „Brajtbrajt“ je glavni strateg američkog predsednika Donalda Trampa Stiv Banon.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala