Šta je i kome poručio Tramp

© AFP 2023 / Don EMMERTDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić, koji je sa premijerkom RS Željkom Cvijanović i suprugom predsednika RS Snježanom Dodik prisustvovao inauguraciji novog američkog predsednika, za Sputnjik kaže da je Trampov govor, u kome nije bilo popuštanja u odnosu na obećanja data u kampanji, ohrabrio pristalice novog lidera SAD.

„Prema procenama američkog establišmenta, Trampov govor je veliki promašaj, jer su očekivali da će on poslati pomirljive poruke, da će želeti da pomiri levu i desnu stranu i da će pozvati na saradnju. Takva bi poruka, međutim, u velikoj meri bila odbačena od strane Trampovih glasača, koji se uzdaju u novog predsednika da će održati reč i rasturiti sve što u Vašingtonu ne valja. U tom kontekstu njegov govor je bio pun pogodak, jer on ne samo da nije odustao od obećanja, već je i razjasnio šta ona zapravo znače“, kaže Kesić.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Hiljadu odsto sam uz agente CIA

Kada je reč o unutrašnjoj politici, Tramp je, objašnjava Kesić, kroz ceo govor isticao promašaje i neuspehe političkog i ekonomskog establišmenta, dok su na stepenicama Kapitola bili upravo predstavnici tog establišmenta iz Kongresa i administracije, kao i bivši američki predsednici, kojima je sasvim sigurno bilo jako neugodno da to slušaju.

„Drugi deo poruke Tramp je uputio ljudima koji možda nisu glasali za njega, ali koji verovatno najteže žive u SAD — manjinama, ljudima iz gradova koji umiru i u kojima infrastruktura propada. Njima je poručio da nova administracija planira da se bavi i njima i da će imati drugačiji pristup od onog koji je postojao u poslednjih nekoliko decenija“, kaže Kesić.

Inauguracija  Donalda Trampa - Sputnik Srbija
Tramp poručio Evropi: Ne računajte na nas

Novi američki predsednik ponovio je i stav koji je imao tokom kampanje — da Amerika dolazi na prvo mesto kada je reč o njenim ekonomskim interesima. To znači, objašnjava Kesić, da će se preispitati sve što je rađeno u kontekstu globalizma, stvaranje regijskih ekonomskih sporazuma i slobodnih zona, naročito u Severnoj Americi.

I Aleksandar Vranješ, savetnik predsednika Srpske, za Sputnjik ocenjuje da je Trampov govor bio neuobičajen i manje formalan nego što se očekivalo.

„Očigledno mu je cilj bio da prvo pošalje poruku građanima i da ih posle silne negativne kampanje protiv njega ohrabri da će raditi na popravljanju njihovog životnog standarda, da ne treba da brinu da će se sve urušiti, kako to liberali najavljuju. Uputio je poruku i eliti kojom najavljuje promene rekavši da neće više mala grupa ljudi u Vašingtonu otuđeno vladati, a verovatno je to usmerio i prema republikancima u Kongresu“, kaže Vranješ.

Šef Predstavništva RS u Vašingtonu Obrad Kesić kaže da je Tramp prvi predsednik koji je u inauguracionom govoru koristio reč islam u kontekstu radikalnog islama.

Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Hoće li se Tramp i Putin rukovati u Beogradu

„To je takođe udar na establišment, koji je izbegavao da koristi taj termin, čime je Tramp najavio da će njegova borba protiv terorizma počivati na stanovištu da se terorizam ne može odvojiti od pitanja radikalnog islama i da nije reč o udruženim radikalnim pojedincima, već o ideologiji koja se mora poraziti. To je izuzetno važno jer su prethodne administracije ignorisale jake veze između Saudijske Arabije i drugih takozvanih prijateljskih islamskih zemalja, da bi održavale neke normalne odnose, a istovremeno su se na ratištima Bliskog istoka borile protiv terorista koji su dobijali sredstva baš iz tih zemalja“, kaže Kesić.

Aleksandar Vranješ takođe ocenjuje da je Trampova poruka o iskorenjivanju radikalnog islamizma izuzetno značajna za naše prostore.

„To može biti kopča sa politikama ovde jer je terorizam pretnja, a setimo se nemušte reakcije Ambasade SAD kada je onaj vehabija pucao na zgradu ambasade. To je označeno kao incident, a verujem da bi u budućem periodu takva akcija izazvala mnogo strože reakcije iz SAD.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Šta je Tramp uradio kada je ugledao rusku zastavu na ulici

To je za nas važno, da konačno imamo razumevanje u SAD kad izveštavamo o opasnostima od radikalnog islamizma u BiH, možda nas sad konačno neko tamo bude čuo. U njegovom govoru oseća se doslednost u odnosu na ono što je govorio u kampanji, i sad se može očekivati da to počne i da sprovodi kroz praktičnu politiku“, kaže Vranješ za Sputnjik.

Obrad Kesić navodi i da je lider SAD poslao poruku i partnerima u Evropi i jasno im stavio do znanja da sami moraju da rešavaju svoje probleme, da ih je Amerika dovoljno dugo podržavala i da će ubuduće stvarati nova prijateljstva koja su isključivo u njenom interesu.

„Treća poruka upućena je ostatku sveta, a tu bih uključio i Balkan, a ona glasi — Amerika se više neće mešati u vaša unutrašnja pitanja, a naše diplomate više neće biti učesnici u vašoj politici i mi to nećemo tolerisati. Ja kao neko ko je član Demokratske stranke moram priznati da je Trampov govor bio jako efikasan, a deo o spoljnoj politici — dobrodošao“, zaključuje Kesić za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala