Maduro vs Amerika — 1:0 na poluvremenu

© Sputnik / Vladimir Pesnja / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Venecuele Nikolas Maduro
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke kompanije ne mogu da oproste Venecueli što su ostale bez velikog kolača, ali Maduru ostaje manevarski prostor od godinu dana do sledećih izbora da kanališe političku situaciju, ali i da preduzme neke oštre mere i ostane na vlasti, kaže za Sputnjik bivši ambasador SRJ u Meksiku, profesor Fakulteta za poslovne studije i pravo Dušan Vasić.

Nacionalna skupština Venecuele donela je odluku da se Nikolas Maduro povuče s funkcije šefa države zbog neispunjavanja obaveza.

Nikolas Maduro - Sputnik Srbija
Vrhovni sud Venecuele: Parlament ne može da smeni Madura

Maduro je optužio svoje protivnike za pokušaj „političkog prevrata“. Dok predsednik tvrdi da je parlament usvojio pučistički manifest, Skupština i dalje stoji pri stavu da predsednik narušava Ustav. Međutim, Vrhovni sud Venecuele ukinuo je pravo parlamentu te zemlje da smeni predsednika.

Opozicioni parlament, koji predsednik ove latinoameričke zemlje optužuje za pokušaj državnog udara, počeo je da radi pre godinu dana, kada je se i javila ozbiljna politička kriza u zemlji. Međutim, prave razloge za nju treba tražiti u vremenu vladavine Uga Čaveza, koji je nakon svrgavanja uspeo da se vrati na vlast i uradi ključnu stvar koja će odrediti današnje događaje — da sve velike firme iz oblasti prerade nafte i ruda kojima je Venecuela izuzetno bogata oduzme iz ruku stranih kompanija i vrati državi.

Krizu su ubrzale promene u susednom Brazilu, koji je posle opoziva predsednice Dilme Rusef promenio odnos prema Venecueli. Bivši ambasador SRJ u Meksiku, profesor Fakulteta za poslovne studije i pravo Dušan Vasić, podseća da je Venecuela, kao i Kuba, stalno na istoj meti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Sputnik Srbija
Zašto Venecuela nije Saudijska Arabija

„Upravo je Venecuela bila država koja je neprekidno ustupala, odnosno nije naplaćivala naftu kojom je snabdevala Kubu, i to je predstavljalo trn u oku Americi. Ono što se desilo u Brazilu dobar je primer kako desna opozicija podstaknuta iz inostranstva može da preuzme vlast na polulegalan ili ’legalan‘ način. Ono što se ne vidi, to su strana sredstva koja su ušla u Brazil, kojima su pojedini ljudi potkupljivani“, kaže Vasić.

On dodaje da američke kompanije ne mogu da oproste Venecueli što su ostale bez velikog kolača kojim se još uvek hrane u Meksiku, gde je gorivo skuplje nego u SAD, u čijim se rafinerijama meksička nafta prerađuje. Ovog kolača Amerika se neće lako odreći, kaže Vasić.

„Ona je tamo instalirala svoju moć, svoj uticaj i kanale preko kojih podstiče ovaj nered u Venecueli i doprinosi mu. Ako i dođe do preokreta, budite sigurni da će nova vlast vrlo lako opet sklopiti sporazume po kojima će pojedina velika nalazišta i rafinerije ustupiti velikim svetskim kompanijama i tako će se stvar vratiti na početak“, objašnjava Vasić.

On se, kako kaže, ipak nada da će Maduro uspeti da koliko-toliko stabilizuje situaciju. On sigurno ima spreman scenario kako da odoli napadima opozicije. U ovoj fazi Maduro će sigurno uspeti da se održi, kategoričan je naš sagovornik.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Sputnik Srbija
Putin i Maduro o naftnom tržištu i strateškoj saradnji

„Ono što mu ostaje kao manevarski prostor do sledećih izbora za nešto više od godinu dana, mislim da će pokušati da kanališe političke akcije, jer postoji mogućnost da uključi nove ljude u vladu, da primiri stvari, ali i da preduzme neke oštre mere. Pre nekoliko dana pri vojsci je formirao specijalno odeljenje, Komandu za zaštitu od državnog udara, na čije je čelo stavio svog potpredsednika. To je bila jedna od kapi koja je prelila čašu, zbog koje je parlament glasao onako kako je glasao, jer se uplašio da će protiv lidera parlamenta Hulija Borhesa i grupacije koja ga okružuje biti pokrenut postupak“, kaže Vasić.

Političku krizu u Venecueli prati i ekonomska, deficit robe i velika inflacija. Pad cena nafte uslovio je pad državnih prihoda. Posle preuzimanja parlamenta od strane opozicije u krizi je većina institucija države.

Iako je u Venecueli na delu sličan scenario kao u Brazilu, sagovornik Sputnjika se nada da će pobediti narod, jer reč je o zemlji sa dugom demokratskom tradicijom, u kojoj je, bez obzira na različite interese, uvek bila poštovana volja većine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala