Šreder: Da je oružje američko ne bi im smetalo, ali rusko...

© Tanjug / Dragan KujundžićGerhard Šreder i Aleksandar Vučić
Gerhard Šreder i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je večeras da ne razume kritike na račun Srbije zbog nabavke ruskih „migova“, te da je uveren da to nije razlog za bilo čija strahovanja, jer su te letelice nabavljene, ističe, za odbranu zemlje, a ne za agresivne ciljeve.

„Rusija je Srbiji prijateljska zemlja i ako premijer kaže da bi armiju naoružao radi samoodbrane, onda niko u regionu ne treba da se plaši da Srbija zbog toga ima agresivne ciljeve, ja ga dovoljno znam da znam da on to nikad ne bi uradio“, rekao je Šreder gostujući na TV Prva zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Ako nemate vlastitu industriju, onda morate da kupujete avione, primetio je Šreder.

Mig 29 - Sputnik Srbija
Šta je to MiG 29 (foto, video)

Na konstataciju da ima mišljenja da bi nabavka ruskog oružja mogla da ugrozi evropski put Srbije, Šreder kaže da to možda jeste problem, jer je „previše ideologije, koja se nepotrebno meša“.

„Da je reč o američkom ili francuskom oružju, svi bi rekli da je dobro što je to urađeno. A zašto je to drugačije kad se radi o ruskom oružju, jer oružje je oružje“, upitao je Šreder.

On je istakao da ne razume takve kritike, jer Evropa ne može da ima mir bez racionalne politike i odnosa sa Rusijom.

Upitan da li je usamljen u svom stavu prema Rusiji u Nemačkoj, Šreder odgovara da njegovo mišljenje možda nije mejnstrim u nemačkoj štampi i medijima, ali da mu to ne smeta.

„Uvek kad Zapadna Evropa ima dobar odnos sa Rusijom, onda vlada mir na kontinentu, a kad imamo loš odnos, iz toga nastaje rat i to uglavnom započet od strane mog naroda, Nemaca“, kaže Šreder.

On navodi da je za Ameriku odnos prema Rusiji globalan problem, jer oni hoće slabu Rusiju, ali da je za Evropu i Nemačku, ali i Srbiju, to najveći sused, da postoji potreba za resursima, naftom i gasom…

Govoreći o nabavci aviona iz Rusije, Vučić kaže da će oni služiti za zaštitu zemlje i neba, a da je svako drugačije tumačenje apsolutno neprihvatljivo.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Što se svi sekiraju zbog naših „kanti“

Rekao je i da nabavka aviona nije bila reakcija na naoružavanje Hrvatske, te istakao da će Srbija raditi i na razvijanju namenske industrije, koja je važan deo ekonomskog napretka.

Dobra odluka Vučića — Srbija ka EU, ali dobra sa Rusijom

Šreder je večeras pozdravio to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić jasno odlučio da Srbija ide u Evropu, a da ne napušta dobre kontakte sa Rusijom.

„Mislim da je to uslovljeno istorijski, da je to važno, jer ako Evropa i EU taj dobar odnos sa Rusijom izgube u potpunosti, a malo su na putu ka tome zbog sankcija koje su uveli, onda to neće biti dobro za Evropu“, rekao je Šreder.

Šreder je naveo da je poznato da je uvek kada je Evropa imala dobar odnos sa Rusijom na kontinentu bio mir, a da je u suprotnom situacija postajala teška.

„Vučić je čovek koji vrlo dobro zna da Srbija mora da bude orijentisana ka EU i to radi vrlo dosledno, ali istovremeno ima i razumne i prijateljske odnose sa Rusijom. Ništa nije važnije od toga“, naglasio je Šreder.

Prema njegovim rečima, zbog tradicionalno dobrih odnosa, Srbija kao članica EU bi mogla da igra i igrala bi važnu ulogu što se tiče odnosa sa Rusijom.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Kad se plaše čokoladica, plašiće se i letećih „kanti“

Na tu temu govorio je i premijer Vučić koji je prvo naznačio da je i u tom segmentu dosta toga naučio od bivšeg nemačkog kancelara i da se inače više puta sa njim konsultovao o bitnim stvarima za Srbiju, napomenuvši da vodeći ljudi najmoćnijih svetskih i evropskih kompanija slušaju Šrederova predviđanja budućnosti.

„Ono što je važno za Srbiju, i mislim da smo to dobro uradili, jeste da imamo jasnu politiku. To nije politika koju su imale neke prethodne vlasti, kada odu u Moskvu govore sve lepo o Rusiji, a sve loše o Evropi i Americi. A kada odu u Vašington i Brisel, govore lepo o Evropi i Zapadu, i govore sve loše o Rusiji“, primetio je Vučić.

Kako je poručio premijer, politika Srbije je takva da „u Rusiji kažemo mi smo na evropskom putu, a u Vašingtonu i Briselu da mi jesmo na evropskom putu, ali da za razliku od drugih nećemo da uvodimo sankcije Rusiji i da želimo da sačuvamo naše tradicionalno dobre odnose“.

Vučić je rekao da je tu poziciju veoma teško čuvati i da je tačno da „nas na Zapadu nekada doživljavaju kao male Ruse na Balkanu“, a sa druge strane kao preterano evropski orijentisane.

„Ali to je politika za koju morate da se izborite i ako se za to izborite onda postajete i čvršći i jači i snažniji i poštovaniji“, istakao je premijer.

Srbiju u EU uvodi Vučić, na ovoj ili onoj funkciji

Srbija - tzv. Kosovo - NATO - ilustracija - Sputnik Srbija
Da li će naredni predsednik Srbije morati da prizna Kosovo?

Srbiju će u Evropsku uniju uvesti Aleksandar Vučić, na ovoj ili onoj funkciji, izjavio je večeras bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.

Šreder je rekao da veruje da će Srbija postati članica EU do 2020. godine, a na pitanje novinarke Prve televizije da li će je u Uniju uvesti Vučić premijer, ili Vučić predsednik, bivši nemački kancelar je odgovorio:

„U svakom slučaju će Aleksandar uvesti Srbiju u EU, na bilo kojoj funkciji. On će o tome doneti odluku kada bude vreme za to. Do tada će se drugi javljati da hoće, a on će raditi. To je tako jednostavno kada se bavite politikom.“

Šreder je naglasio da je uveren da će to Srbiji i Vučiću poći za rukom, ali da i Evropa mora da bude zainteresovana za to.

„Ja sam sasvim siguran da EU stvarno mora da bude zainteresovana za to da se taj datum ostvari“, poručio je on.

„Srbija je jedna od najvažnijih zemalja, ako ne i najvažnija, u Jugoistočnoj Evropi. Ima pozitivan razvoj iza sebe, čitajte podatke MMF-a i Svetske banke. Dohodak po glavi stanovnika raste značajno, nezaposlenost pada. To je sve povezano sa vladom Aleksandra“, istakao je bivši nemački kancelar.

On je uveren i da će, ko god bude bio na vlasti u Nemačkoj, biti na „srpskoj strani“.

Na opasku da u Srbiji postoji strepnja da, usled „bregzita“, EU možda više neće postojati, Šreder je uzvratio da će ona svakako postojati.

„Velika Britanija je bez ikakve sumnje donela ’suludu odluku‘, a posledica te odluke je teška situacija za Veliku Britaniju, ali ne i za EU“, ocenio je Šreder.

On je ponovio da se nada da će EU shvati da Srbija mora da postane članica EU i to u brzom vremenskom roku.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala