Nikolić: Nemoguće da me Vučić ne podrži

© Tanjug / Rade PrelićTomislav Nikolić
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će do Božića obavestiti javnost da li će se ponovo kandidovati na izborima za predsednika Srbije. Ne može se desiti da ne dobijem podršku Vučića, uveren je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije, Nikolić je rekao da će obavestiti javnost o eventulanom ponovnoj kandidaturi za predsednika države do Božića, a upitan očekuje li u slučaju da se kandiduje podršku Vučića, primetio je:

"Zamislite Srbiju da Vučić i ja ne sarađujemo".

Nakon toga je poručio: "Sve će se rešiti u prvom krugu i neće biti drugog".

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Kakvi god da budu izbori, kampanja će biti kratka

Nikolić je primetio da ne vidi razlog da se ne kandiduje.

"Ne poznajem čoveka u Srbiji koji bi bolje obavljao ovaj posao i koji bi bolje sarađivao sa premijerom Vučićem".

Prema njegovim rečima mora postojati saradnja između predsednika Republike i premijera, jer bi u suprotnom vladao haos.

"Ne daj Bože da krenu strele sa Andrićevog Venca ka Nemanjinoj", istakao je Nikolić.

On je rekao da ne očekuje ozbiljnih promena što se vlade tiče do isteka njenog mandata, dodajući da je Vlada dobila poverenje građana, radi odlično, i samo treba neko vreme da kapitalizuje svoje poteze.

Upitan da li je razgovarao sa premijerom o kandidaturi za predsednika rekao da je da ne vidi zašto bi razgovarali o kandidatu kada još nije objavljena kandidatura.

Takođe je kazao da o predsedničkim izborima ne razgovara sa Vučićem, već se sa njima dogovara.

Navijači na meču Frnacuska - Island u Rejkjaviku - Sputnik Srbija
Izbori u svetu: Drž‘ se Putina i pobedićeš

"Ne dogovaramo se previše o kandidatu već kako će da izgleda sve to u Srbiji", dodao je on.

Kako kaže, propustio je odrastanje sinova, a evo sada i unuka, jer je uvek mislio da su oni jedni od stotine hiljada, a svima treba pomoć.

"Uvek sam hteo da pomognem građanima i znako kako, ali bez pobede se to ne može", primetio je.

Podsetio je da je često bio izložen negativnim stavovima medija i da su i njegovi savetnici i saradnjici trpeli i ništa im se nije praštalo samo što su bili njegovi saradnici.

Premijer da odluči o parlamentarnim izborima

Nikolić je ocenio da predsednik Vlade treba da odluči da li će biti parlamentarnih izbora ili ne.

Upitan da li sa premijerom Aleksandrom Vučićem razgovara o parlamentarnim izborima, kao i koji je njegov stav o tome, Nikolić je kazao da o parlamentarnim izborima odlučuju stranke, odnosno direktno premijer.

Aleksandar Popović - Sputnik Srbija
Popović predsednički kandidat DSS

"Od premijera zavisi hoće li vlada postojati ili neće. Druga većina ne može da se sastavi. Aleksandar Vučić je taj koji procenjuje šta je uradio i da li je potrebna podrška građana za nove poteze", objasnio je on.

Sa premijerom Vučićem, naveo je, ima odličnu saradnju i ona se odvija po principu čija se reč više uvažava.

Janković treba da se kandiduje, a šta će kad izgubi?

Ombudsman Saša Janković treba da se kandiduje na predsedničkim izborima a da je na njemu da i njegova je odluka da li će to učiniti sa svoje aktuelne funkcije, smatra Nikolić.

"Šta će posle da radi kad izgubi predsedničke izbore. Mislim da on čuva to radno mesto. Trebalo bi da razgovara sa onima koji su ga izabrali i sa sobom da li je sve što je uradio u životu bilo u svrhu toga da bude kandidat za predsednika", rekao je Nikolić danas odgovarajući na pitanje novinara smatra li da Janković treba da podnese ostavku kad je već izjavio da će se kandidovati na predsedničkim izboriima.

Kandidat može da bude svaki građanin Srbije, podsetio je Nikolić, konstatujući da je dobro što o tome odlučuje Srbija.

Mislim da on treba da se kandiduje, a na njegovom moralu, savesti i časti je hoće li to da uradi sa funkcije na koju ga je izabrala skupstina, to je do njegovog shvatanja morala u politici", rekao je Nikolić.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Srpska će podržati kandidata SNS-a

Upitan kolike su šanse Jankovića u odnosu na njega, Nikolić je rekao da on ne piše ankete, te da poštuje i ceni sve kandidate koji će izaći na izbore.

Kako kaže, Janković je iskoristio okolnosti da bude ozbiljan predsednički kandidat, ali inače to nije, jer je, kako navodi, mnogo toga potrebno da bi neko bio predsednik, a nije dovoljno da "samo pokazuje papir o lošim potezima vlade".

Nikolić je na pitanje kako vidi Šešelja kao protivkandidata na predstojećim izborima rekao da su njegova i Šešeljeva politička snaga već izmerene i u stranci u kojoj su zajedno bili, te da je jasno ko je kakve rezultate ostvario.

"On mene nikad nije pobedio, ni upola glasova koliko sam ja ostvario", rekao je Nikolić i upitao koliko je poslanika imala stranka kada je on izašao, a koliko ima sada.    

U odnosu na Srbiju nisam napravio nijednu grešku

Nikolić je rekao da je za vreme njegovog mandata preokrenuta slika o Srbiji i da veruje da kao predsednik države u odnosu na Srbiju nije napravio nijednu grešku.

„Mislim da kao ličnost nisam napravio nijednog neprijatelja i suparnika, ali su politička opredeljenja takva da sam od mnogih političara, ali i redakcija dočekan na nož“, rekao je Nikolić.

Sanda Rašković Ivić u Sputnjikovom studiju - Sputnik Srbija
Sanda Rašković Ivić: Parlamentarni izbori nepotrebni

„U odnosu na Srbiju nijednu grešku nisam napravio“, istakao je.

Nikolić je rekao da je za pet godina njegovog mandata preokrenuta slika o Srbiji u svetu, da je zemlja vraćena u red država koje svi priznaju, cene i poštuju, te istakao da „možemo da očekujemo prisustvo velikog broja stranih državnika, kada sledeći predsednik bude inaugurisan“, što nije bio slučaj kada je on stupio na dužnost.

„Na domaćoj sceni, pokušavao sam da Srbija za građane Srbije ponovo bude Srbija“, istakao je predsednik, dodajući da je za vreme njegovog mandata obeležen veliki broj jubileja.

On je istakao da Srbija zaslužuje da bude bude pominjana i isticana, da ne sme da bude skrajnuta, ponižavana i vređana.

Tako je pomenuo da se prilikom obeležavanja Prvog svetskog rata nije dogodilo da krivica bude svaljena na jednog Srbina, da nije prošao predlog rezolucije o Srebrenici, niti pokušaj da Kosovo postane član Uneska.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala